Продадоха рубин и диамант за десетки милиони долари на търг в Швейцария – РАЗВЛЕЧЕНИЕ – Новини – Телевизия Европа

5
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

„Сотбис” реализира рекордни продажби на бижута и украшения на последния си пролетен търг в Женева. Топ лотът на аукциона, който счупи рекордите, бе мианмарски рубин с тегло над 20 карата, който бе продаден за 30 милиона долара. Освен това рядък розов диамант бе купен за близо 16 милиона долара.

За рекордните 28.25 млн. швейцарски франка (или 30.3 млн. долара) в Женева бе продаден мианмарски рубин. На търга на аукционната къща „Сотбис“ интересът към цветните скъпоценни камъни бе много голям, посочват експерти. Рубинът Sunrise Ruby, оцветен в жив червен цвят, наричан от специалистите „гълъбова кръв”, е монтиран на пръстен, изработен от бижутерската къща „Картие“. Платената сума, според „Сотбис“, е рекордна и за рубин, и за бижу на „Картие“, продавани на търг.

„Кървавочервеният бирмански рубин, който тежи над 20 карата, е сред най-редките скъпоценни камъни въобще в света. Просто не можеш да намериш такива. През 40-те си години в професията на оценител сега за пръв път виждам такъв рубин, с такъв цвят и размер. Тези камъни са дори отвъд рядкостта, отвъд всяка възможна категория“, заяви Дейвид Бенет – ръководител на аукциона.

Рекордът е регистриран и за цветен скъпоценен камък, различен от диамант. Преди търга експертите оценяваха Sunrise Ruby на между 11 и 17.5 млн. долара.

На същия търг бе продаден и розов диамант с тегло 8.72 карата за 14.8 милиона франка (или 15 903 422 долара). Смята се, че диамантът Historique Diamant Rose е бил част от колекцията на Матилд Бонапарт – племенницата на император Наполеон Бонапарт. От 1940 г. диамантът се пазеше в банка и не беше много известен.

За 6.5 милиона франка бе продадено и колие от 78 перли. Според „Сотбис“ и тази цена е рекордно висока за този вид бижутерски изделия, продадени на търг. Общо на аукциона бяха продадени украшения и камъни за близо 147 милиона швейцарски франка.