Потвърдено: 15 съществени разлики между двата пола

3
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Между мъжете и жените има съществени разлики и това се вижда с просто око. Всеки мерак на нежния пол да има равни права със силния е безпочвен, тъй като е очевидно, че жените притежават поне две качества, които могат да им помогнат да подобрят социалния си статус. Разбира се, това се случва не без помощта на слабия ангел на мъжете… Но да спрем да обсъждаме физически дадености и надарености, а да видим какво ни споделя науката. Проведени са много изследвания, чиито резултати ясно показват защо и в какво двата пола се различават. Само ще загатнем, че според тях сивото вещество на мъжете е повече от женското, пък вие си правете изводите. Сега проследете внимателно 15-те научни точки, които сме подбрали специално за вас.

1. Едва ли ще ви изненадаме с този факт, но мозъците на мъжете и жените работят по коренно различен начин. Докато при силния пол връзките се осъществяват между предната и задната част на една и съща страна на мозъка, то при нежните създания, връзките се движат между лявото и дясното полукълбо.

2. Капацитетът на женския бял дроб е с 30% по-ограничен от мъжкия.

3. Влияе ли полът според вас на това какъв лидер сте? Разбира се. Проучване доказва, че мъжете заемат по-голямата част от лидерските постове и затова са стереотипизирани като по-ефективни лидери.

4. Мъжкият мозък притежава повече сиво вещество. Не бързайте обаче с изводите! Женският от своя страна пък, е по-богат на бяло вещество, чиято роля е да определя бързината на предаването на нервните сигнали. Това позволява на жените да обработват по-бързо информацията, отколкото мъжете.

5. Многократно е отбелязвано, че половите различия играят важна роля в образователните постижения. Това обаче може да се дължи на много фактори – полова дискриминация, културата на съответното общество или естествените различия в интересите на половете.

6. Извършителите на престъпления обикновено са мъже. Жените имат значително по-ниски показатели по отношение на всички видове криминални деяния, с изключение на проституцията, разбира се.

7. Предният дял на мозъка, който е отговорен за вземането на решения, е по-голям при жените, което ги прави по-активни в решаването на проблеми.

8. Поради по-големите размери на париеталния кортекс и амигдалата, каквото и да значи това, мъжете се справят по-добре с разчитането на карти, решаването на пространствени и математически задачи. Жените пък са по-изявени в изкуствата и в ученето на езици.

9. Жените могат да издържат на по-високи температури от мъжете.

10. Мъжете често използват чувството си за хумор, за да впечатляват жените. Те от своя страна пък, много рядко се опитват дори да бъдат забавни, което е основната причина да си мислим, че жените нямат никакво чувство за хумор.

11. Статистиката сочи, че самоубийството е по-често срещано при мъжете. Броят на опитите за самоубийство обаче, е по-голям при жените. Този парадокс се дължи на различнията в избора на оръжие на двата пола.

12. Жените подхождат много внимателно в свалянето на мъже. Дори и да направят първата крачка, което се случва рядко, човекът насреща може изобщо да не разбере.

13. Жените имат по-добро обоняние от мъжете. Проучване установява, че в женския мозък се съдържат 50% повече обонятелни клетки в сравнение с мъжкия.

14. Мъжете обикновено имат по-големи мозъци от жените, което обаче не означава, че те са по-умни. Проведени тестове за интелигентност не показват никаква полова зависимост по този показател. Разликата в мозъчния размер може да е свързвана с различията в телесната маса на мъжете и жените.

15. Жените са емоционално обвързани с децата си още преди раждането. Мъжете пък започват да чувстват децата си най-близки, когато бебето започне да се усмихва, да реагира и да си взаимодейства с тях.