Късокракият ловец сред кучетата | Teenproblem.net

8
Добави коментар

Кой не помни симпатичните, лениви и отегчени анимационни герои Дрипълс и Друпи? Да, двете рисувани кученца са любими рисувани разследващи детективи на няколко поколения. Ако спомените ти от детинство са пробудили желанието ти да се сдобиеш с домашен любимец от тази порода, то нека ти разкажем повече подробности от характерните особености на породата басет.

 

Породата е известна с късите си крака, с масивно, издължено тяло, с тежки кости и здрави мускули. Главата му е голяма и дълга и има отпусната кожа на лицето, която е силно набръчкана особено, когато кучето е съсредоточено. Повечето от кучетата са с трицветни окраски, които са класическите: черно, кафяво и бяло. Има изключения, като пясъчна, червеникава и лимонена окраска. Типичният представител на породата е кротък, любвеобилен, спокоен с урсвновесен характер и много верен на господарите си. Той е забавен, интелигентен и чувствителен,не обича самотата и го доказва с несравнимият си лай, като лае и вие високо, така че да го чуят стопаните му от дълги разстояния. Негови любимци са децата, той е много търпелив, внимателен и грижовен с тях, перфектната компания за малките пакостници. Когато си е у дома през повечето време спи и мързелува, но в някои случаи изисква повече внимание за игри и забавления. Към непознати басетът се отнася резервирано, но не проявява агресия и не хапе, достатъчно буден и с отличителен лай – той е отличен пазач.

 

 

Както повечето ловджийски породи и басетът се съблазнява от ароматите и ги преследва винаги, когато му се отдаде такава възможност,поради тази причина трябва да се разхожда на каишка, тъй като може да избяга. Освен че обича децата, басетът обожава и храната, с огромно удоволствие може да се храни постоянно, което не е добре за здравето му, тъй като не е много енергичен, желателно е да се упражнява всеки ден.

 

Остра и груба техника на обучение не се препоръчва, защото кучето не реагира и не слуша. Басетът е упорит, своенравен, но търпелив, когато става въпрос за обучение.Дресировката му трябва да е с положителни похвати, разбиране и търпение от ваша страна, за да постигнете желаните резултати.Голямата му любов към храната-не я забравяйте,тя със сигурност ще допринесе за перфектното обучение. Басетът не се нуждае от много грижи за козината, разресване и почистване с влажна кърпа са му достатъчни.

 

Подсушавайте бръчките и почиствайте ушите му два пъти седмично със специален разтвор, препоръчан от вашият ветеринарен лекар. Мийте зъбите на кучето си 2-3 седмично и отстранявайте ноктите му веднъж или два пъти месечно. Басет обикновено са здрави кучета и не боледуват.