Кога заетите хора намират време за мислене

7
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

По време на първата кандидат-президентска кампания на Барак Обама съпругата му Мишел споделя, че е разтревожена. Графикът на мъжа й бил толкова натоварен, че той нямал време да мисли. Същото може да се чуе и за изпълнителни директори в бизнеса, които цепят на две минутата

Кога заетите хора намират време за мислене? Как вписват създаването на идеи в графика си?

Някои от тях отделят специално време за мисловна дейност. Тогава изключват звука на устройствата, сядат на стол и поглеждат напред. Оставят ума си да броди.

Други нямат време за това.

„Умът може да бъде неохотен в задачата да мисли правилно, когато самото мислене като процес е всичко, което трябва да прави в точно определен период от време. Задачата може да бъде парализираща, колкото опитите да се разкаже виц или имитирането на акцент в един конкретен момент“, коментира Алан де Ботън.

Ако искате да бъдете по-активни и да мислите задълбочено, трябва да се включите в два вида дейности.

1. Директни дейности на мислене. 

Писане. Известната писателка Джоан Дидион казва „не знам какво мисля, докато не опитам да го запиша“. Освен ако не сте професионален автор, писането не винаги е свързано с получения продукт от съдържание. Според мнозина е важно за раждането на идеи. Неправилно е да се мисли, че написаното задължително трябва да е споделено с други, за да има смисъл отделеното за писане време.

Четене на книга. Тук не става дума за доклад с бизнес резултати от две страници. Прочетете цяла книга. По-важен е ритуалът на тихото четене, когато оставаме насаме със себе си. В него се раждат добри идеи. Тогава човек може да чуе мислите си.

2. Индиректни дейности. 

Te включват минимално умствено напрягане и водят до творческо мислене за други неща. Например:

Шофиране по добре познат път. Тогава мнозина от заетите хора намират време да помислят. Когато Джоан Дидион се премества от Калифорния в Ню Йорк си дава сметка, че извършва повечето мисловен процес, нужен преди писането, по време на дългите си преходи с автомобила, непознати за калифорнийския начин на живот.

Разходка на кучето. Има същия ефект като шофирането, но е по-безопасно.

По-дълги душове. Под душа няма какво да ви разсейва. Ангажирани сте с монотонна дейност, която не изисква активно фокусиране на съзнанието. Освен това сте в различна среда. Затова често се получава перфектното място за творческа мисъл.

Размисъл в самолета. Докато пътуване във влак, на кораб. Когато го правите, гледайте през прозореца. Интроспективните размисли са стимулирани от пейзажа в движение, който се открива пред очите.

Подредете офис пространството/ стаята/ дома. Разчистете стари документи. Подредете вещи, разхвърляни по пода. Пренаредете книги в библиотеката. Тази дейност е подходяща почва за мисленето на сериозни теми.

Бен Касноча в LinkedIn