Сбогом на легендата Би Би Кинг (1925-2015)

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Един от най-влиятелните китаристи на всички времена си отиде на 89-годишна възраст в Лас Вегас след кратък болничен престой заради усложнения от диабет и високо кръвно. В негова памет си припомняме един филм и две негови изпълнения

Би Би Кинг, чието рождено име е Райли Б.Кинг, беше живата легенда на блусрока, носител на 15 награди „Грами“, с над 50 издадени албума.

Режисьорът Джон Брюър го увековечи в близо 100-минутен биографичен филм с редки архивни кадри и красиво заснети сцени в сърцето на американския Юг.

В документалния „Би Би Кинг: Животът на Райли“, който гледахме на Киномания 2014, са включени и интервюта с колеги музиканти като: Ерик Клептън, Бъди Гай, Карлос Сантана, Джон Мейър, Бил Уаймън, Мик Джагър и Рон Ууд от „Ролинг стоунс“, Питър Грийн, Ринго Стар, Д-р Джон, Джордж Бенсън, Бони Райт, Пол Роджърс, Слаш, Робърт Крей, Мик Хъкнал, Джо Бонамаса и Джони Уинтър. Задкадровият глас е на актьора Морган Фрийман.

Участва и Боно от „Ю ту“, с които Кинг записва песента When Love Comes to Town от албума им Rattle and Hum (1988).

„Би Би Кинг: Животът на Райли“ ни върна назад, чак до детството на Райли Би Кинг, когато сиракът се бори с расизма и униженията на сегрегацията, изкарвайки хляба си с бране на памук.

„Всички имаме идоли. Свири като някой, за когото ти пука, но се опитвай да бъдеш себе си, докато го правиш“, казваше ветеранът приживе.

Той продължи да излиза на сцената дори на преклонна възраст, но миналата есен той бе принуден да отмени последните си концерти заради заболяване, а тези дни влезе в новините заради делото, които три от 11-те му деца заведоха срещу дългогодишния му мениджър с обвинението, че баща им е захвърлен в хоспис. Съдът обаче не намери доказателства в тяхна полза…

Да си го припомним и в това концертно изпълнение на класиката The Thrill Is Gone от джаз фестивала в Монтрьо през 1993-та. Нека почива в мир!