Нови арести на практикуващи Фалун Гонг в Тиендзин

1
Добави коментар

Първото тримесечие на 2015 г. е белязано от нови арести на последователи на духовната практика Фалун Гонг в Китай. 47 симпатизанти от града-провинция Тиендзин са били незаконно арестувани в резултат от акции на местната полиция.

Полицаите обискирали домовете на последователите на духовния метод и конфискували лични вещи. Като причина изтъкнали нежеланието на симпатизантите на Фалун Гонг да се отрекат от убежденията си и да спрат да практикуват.

Фалун Гонг е преследван от властите в Пекин от близо 16 години заради огромната му популярност сред китайското население.

35 от арестуваните били отведени в полицейски участъци. Петима били освободени скоро след ареста. 14 души са все още в ареста. Останалите 26 души са в неизвестност.

Трима практикуващи Фалун Гонг, арестувани преди началото на 2015 г., са получили затворнически присъди: Кун Юцуей – 4 години, Уан Шулин – 7 години и Уан Гуейрун – 3 години. Уан Уънгуо очаква присъдата си.

Повечето арести в рамките на 3 дни

Повечето арести са извършени между 2 и 4 март 2015 г. В рамките на тези три дни са арестувани 28 практикуващи Фалун Гонг. Джао Фей, началник на полицейското управление в Тиендзин обещал на свои подчинени награда от 10,000 юана (2,800 лева) за всеки арестуван практикуващ Фалун Гонг.

Съпрузите Ян Хун и Дзян Яхуей живеели в район Нанкай. Електричеството в дома им спряло в 9 часа сутринта на 2 март 2015 г. Ян излязъл, за да провери какъв е проблемът. В този момент в дома им нахлули 20 полицаи. Спирането на електричеството било тактика на полицаите. Te конфискували компютри, принтери, записващи устройства и други лични вещи. Отначало съпрузите били отведени в полицейския участък Хуаюенсинчън, а по-късно в центъра за задържане в Нанкай.

Джоу Сиенян и съпругата му Ли Шаншан били арестувани многократно от началото на репресиите срещу Фалун Гонг през 1999 г. В един от случаите хиляди техни съграждани се подписали в подписка за тяхното освобождаване. Последно ги арестували на 2 март 2015 г. По думите на очевидци, полицаите арестували Ли на работното ѝ място, а Джоу оковали с белезници и окови по време на ареста.

Сун Хуейчан била арестувана два пъти заради това, че не иска да се откаже от Фалун Гонг. Последно я арестували на 2 март 2015 г. в дома на родителите ѝ. Роднините ѝ я търсили четири дни и не знаели къде е отведена. Когато разбрали, че е в ареста, поискали да я видят, но полицаите им отказали.

Трима със затворнически присъди

Кун Юцуей, 67 г., била съдена на 4 януари 2015 г. в центъра за задържане на окръг Дзи. Близките ѝ не били допуснати до съдебното заседание.

Полицаи арестували Кун на 4 ноември 2014 г. на един пазар, докато разказвала на хората за преследването на Фалун Гонг от китайската комунистическа партия. Кун обявила гладна стачка в знак на протест срещу незаконния арест и задържането си. В резултат на гладуването, жената получила високо кръвно налягане. Семейството ѝ се тревожели за нея и искали да я видят, но им отказали.

Уан Шулин бил осъден на 7 години затвор, въпреки че от полицията и прокуратурата му обещали по-лека присъда.

Уан Гуейрун бил осъден на 3 години лишаване от свобода.

Съдебното заседание на Уан Уънгуо било проведено на 6 февруари 2015 г., но съдията все още не е обявил присъдата.