10 важни правила за здрава и красива брада

3
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 17.05.2015

Пускането на брада може да е проява на свобода, но е също и задължение. Брадите не се поддържат от само себе си, точно както се налага да подрязвате и ноктите си. Налага се вие да го правите. „Ако не отделяте внимание на брадата си, много скоро ще заприличате на скитник, излязъл от аляската пустош”, казва Санди Поарие, известен стилист и собственик на салон в Бостън. Независимо дали имате да подкастряте едва набола брада или сте като четвърти член на ZZTop, ето ви няколко лесни съвета как да се грижите за растителността си.

1. Борете се със сърбежа

Това е моментът, в който слабохарактерните хора най-често се отказват. Но ако потърпите, след няколко седмици всичко се оправя, уверява Поарие.

2. Пуснете я да расте

Изчакайте няколко месеца преди да се опитате да си оформите брадичка. Дори и ако планирате да я държите съвсем късичка, съветва Поарие. Оформянето и подстригването на брадата твърде рано е нормалната грешка на всеки начинаещ – а тази грешка може да ви коства седмици и месеци, за да се оправи. „Нека първо порасне малко дива. Като стане 3-4 сантиметра, тогава можете да почнете да я оформяте”, казва Поарие.

3. Знайте кога да се откажете

Истината е, че не всеки мъж може да си пусне брада. Това е въпрос на генетика. „Ако са минали 2-3 месеца и тя все още расте на петна и рошава, няма да стане по-добра. Зарежете я, обръснете се и забравете за брада”, казва Поарие.

Вече имате брада. Но как да се грижите за нея?
4. Шампоан

Много мъже не си мият брадите – или ако го правят, използват за целта обикновения сапун, с който си мият ръцете. Лоша идея. Така изсушавате брадата и кожата под нея. Вместо това използвайте шампоан – поне няколко пъти седмично. Най-добре – овлажняващ шампоан, за да не стане твърде чувствителна.

5. Балсам

Поарие препоръчва плътен и силен балсам, за да предотвратите брадата ви да стане прекалено твърда и жилава. „Оставете балсама да стои. Не е лошо да използвате такъв, който не иска измиване след това”, съветва той.

6. Друга козметика (при желание)

Имайте предвид, че каквото сложите на брадата си, то ще засегне също и кожата ви. Затова използвайте продукти, които не предизвикват комедони, съветва Сиймал Дисай, лекар дерматолог от Тексаския Югозападен медицински център. Това означава такива продукти, които не запушват порите ви.

7. Подстригвайте я

Даже ако си пускате дълга брада, пак я подстригвайте на два месеца, съветва Поарие. Точно както се налага с косата, за да махате оплетените косъмчета. Ако пък я пускате къса, подстригвайте брадата на всеки няколко седмици. Използвайте правилните инструменти. Поарие препоръчва електрическа самобръсначка за поддържане на дължината. Но за оформяне на обема най-добре използвайте ножици и гребен.

Какво друго може да помогне брадата ви да изглежда и да се чувства добре?
8. Поддържайте здравословна диета

Няма някакви специални храни, които да се отразяват добре конкретно на брадата, казва Дисай. Но здравословното хранене като цяло е добро за косъма и кожата. Според някои биотинът – витамин Б комплекс – заздравява косъма. Няма обаче особено силни доказателства за това. Но винаги се съветвайте с доктор, ако решите да вземате добавки.

9. Сън

Има изследване, което показва, че ако не спите, това забавя растежа на брадата. Затова, ако държите на здрава и хубава брада, гледайте да си подсигурявате достатъчно време за сън.

10. Яжте внимателно

Как да не допуснем обядът ни да влезе в брадата? Поарие препоръчва да поемаме малки хапки от храната и да изтриваме често лицето си. “Винаги искайте допълнителни салфетки в ресторантите”, казва той.

Разбира се, някои от тези съвети за поддържане на брадата може би изглеждат твърде претенциозни. Може би самата идея, че брадата трябва да се поддържа, противоречи на представата ви за мъжественост? Поарие, който има впечатляващо дълга брада, не е съгласен с това. „Трябва да се грижите за брадата си”, казва той. „Брадите правят много силно впечатление. Те са първото нещо у вас, което вижда всеки, с когото се срещнете. Така че поддръжката си струва усилията”.

– Източник: БГ татко по текст на WebMD –

Коментари

коментар(а)

Подобни: брада, мода, мъже