5 начина да спрем да се съмняваме в себе си

1
Добави коментар
biliana
biliana

Съмненията в собствените ни способности са това, което пречи на сбъдването на мечтите ни, а не неуспехите ни. Човекът е по-склонен да не предприеме нещо от страх да не се провали. А не е ли по-добре да действаме и да не успеем, отколкото да не действаме и никога нищо да не постигнем?

Съмненията в себе си ни дърпат назад, несигурността ни пречи да се развиваме. Следващия път, когато сте изправени пред решение дали да действате или не, помислете добре и направете всичко възможно да се справите с колебанията. Всъщност, спрете ги навреме, като се научите да не се съмнявате в себе си.

Не планирайте всеки дребен детайл

Супер е да сте организирани. Но не се улавяйте в капана на това да планирате всеки дребен детайл и да изпадате в паника, ако нещата не вървят, както сте ги мислели. Планирайте, щом искате, но се уверете, че плановете ви са адаптивни и реалистични. Нещата се случват, защото животът се случва. Няма значение колко усилия влагате да контролирате ситуацията, трябва да приемете, че не можете винаги да предскажете какво и как ще се случи.

Когато се уловите, че мислите прекалено много, отърсете се от това

Случвало ли ви се е да пишете един и-мейл повече от половин час, просто защото непрекъснато триете написаното и обмисляте какво точно и как сте написали? На мен ми се случва постоянно и знам, че това означава, че премислям нещата твърде много. Вниманието към детайла наистиа е важно, но е особено важно и да разпознаете кога влагате твърде много време в тривиални неща. Спрете да свръханализирате всеки дребен детайл, всяка малка ситуация, която ви се случва. Ако се уловите, че мислите излишно, кажете си “стига” и продължете напред.

Не се отказвайте от вдъхновението си

Дори когато нещо ви изглежда невъзможно. Дори когато другите приемат несериозно това, което за вас е вдъхновение. А може и да е просто цитат, който сте си лепнали някъде пред очите. Няма значение какво и как ви вдъхновява, просто не се отказвайте от него. Това ще ви даде увереността, че може да се справите с всичко.

Запомнете, че най-лошият ви критик сте самите вие

Когато правим грешки, сме склонни да се безпокоим да не бъдем съдени от другите или пък да ни се присмиват или гледат с лошо око. И се получава порочен кръг – колкото повече се тревожим за чуждото мнение, толкова повече грешки правим, толкова повече се затваряме в себе си и си поставяме ограничения. Истината е, че никой не го интересува какво става с нас – или поне не толкова, колкото ние самите си мислим. Спрете за момент и помислете, но бъдете откровени – колко от мислите ви са за самите вас? Точно така, и другите хора просто са твърде заети със себе си, за да мислят за вас.
Съмненията в себе си разрушават самочувствието, но стресът за това какво мислят другите за нас допълнително увеличава тези съмнения. Не си струва.

Създайте си усещане за увереност

Проблемът в повечето случаи не е липса на умения, а увереността в тези умения. Ще се изненадате обаче как сами може да промените това – следващият път, когато изпитате съмнения, наложете си да мислите, че не просто умеето това, а дори сте перфектни. С времето ще придобиете необходиматга увереност. Но практикувайте промяната на мислите си, не се отказвайте./beu.bg

Източник: dnesplus.bg

коментара