Имате ли „мокро помещение“?

2
Добави коментар

Имате ли „мокро помещение“?

Това е едно от най-полезните сервизни помещения в дома.

Видео
Файлове

Това е едно от най-полезните сервизни помещения в дома.
Автор / Източник: сн. Home Trend Design

Традиционно мокро помещение
Автор / Източник: сн. Houzz

Мокро помещение, отделено с плъзгаща врата.
Автор / Източник: FGY Architects

Възможно е да организираме „мокро помещение“ дори на съвсем малка площ.
Автор / Източник: сн. BETTER HOMES & GARDENS

За мокрото помещение са предвидени удобни мебели и аксесоари.
Автор / Източник: сн. Pinterest

Това е едно от най-полезните сервизни помещения в дома – мястото, където би трябвало да перем и сушим дрехите си, където можем да сложим и дъската за гладене, а при по-голям обем можем да използваме и за други дейности. За съжаление то обикновено не е планирано при изграждането на домовете ни, дори и при част от новото строителство, но винаги можем да поправим това по един или друг начин.

Защото мястото на пералнята съвсем не е задължително да бъде кухнята, както често се наблюдава у нас – напротив, аз смятам, че хигиената в кухнята изисква тя да е далече от мястото, където перем. Това са различни дейности, които не бива да са на едно място. Много удобно би било, ако в мокрото помещение има една по-голяма мивка, където да се почистват по-замърсените неща като обувки, кофи за боклук и т.н. В този случай мокрото помещение може да се комбинира с едно друго многофункционално помещение, наречено mudroom (кална стая).

Тази „кална“ стая е много популярна в някои страни и се разполага обикновено при задния вход на къщата понякога и вместо коридор. Там има място за калните обувки, за голяма мивка, където те да се почистват и дори нещо като душ-корито, в което спокойно можете да измиете краката на кучето след разходка, например.

Не е удобно за мокро помещение да се използва и банята – нека тя да ни служи добре с основните си функции и да ни осигурява максимален комфорт сутрин, когато бързаме за работа и вечер, когато имаме нужда да се разтоварим.

Едно такова сервизно помещение може да се използва и с други цели – като мястото на машината за шиене, за проветряване и доизсушаване на прането, за гладене. Дори за съхранение на скейтборда, прахосмукачката и всички препарати и пособия за почистване.

Като съответно за всяка от функциите са предвидени мебели и аксесоари. Дори и у нас вече могат да се намерят такива механизми и аксесоари, които да улесняват работата ни, а мебелите да се направят по поръчка с предварително направен проект от дизайнер. Защото трябва да бъдат спазени съответните изисквания за размери, за свободно пространство пред всеки уред, да се предвиди сифон на пода, места за изводи на тръбите, правилно функционално разпределение и т.н.

Но ако нямаме отделна стая за такова мокро помещение, то би могло просто да бъде само една стена от подходящо за такава цел друго помещение. Можете да използвате края на по-голям коридор или да скриете пералнята и сушилнята в един голям общ шкаф без гръб, в който да се предвидят също така и рафтове  за препарати, за кошове и торби с пране и т.н.

Важното е да знаем, че е възможно да организираме живота си у дома по най-удобния за нас начин, дори на съвсем малка площ.

А в случай, че ви предстои да изграждате нов дом, непременно предвидете такива сервизни помещения още в първоначалния проект – няма да съжалявате!