Киселото мляко облекчава симптомите на сенна хрема

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

По време на пролетта и лятото слънцето постоянно ни примамва да търсим отдих сред природата. Но цъфтежите могат да се превърнат в мъчение за хората, които страдат от сенна хрема. Според американско проучване киселото мляко йогуртът* облекчават тежките симптоми – кихане, запушен нос, сърбеж в очите.

Причината за това са пробиотичните свойства на млечния продукт. Според изследване на медицинския университет Вандербилт в САЩ, бактериите променят поведението на Т-клетките, които от своя страна влияят на имунната ни система.

Какъв е механизмът, по който това се отразява на симптомите на сенната хрема, все още не е напълно ясно. Според други автори, калцият в млякото е този, който се отразява на алергичната реакция. Каквато и да е тайната, обаче, резултат има, съгласни са учените.

Освен при състояния на сезонен ринит, киселото мляко е особено полезно и в навечерието на лятото, когато ни нападат стомашните вируси. Освен че подсилва имунната система, пробиотичният продукт подпомагат работата на храносмилателния тракт, предпазват ни от разстройства.

* Разликата между традиционното кисело мляко и йогуртът е единствено в начина на приготвяне – киселото мляко се заквасва в разфасовката, а йогуртът – преди да се разпредели в кофички.