5 стъпки за щастие на работното място

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Няма по-прекрасно нещо от това да се чувствате щастливи на работното място. В много случаи обаче това е доста трудно заради редица фактори, които ни пречат. Сред тях са недружелюбни колеги, ниско заплащане, лоша политика и култура на компанията. Но дори и тези фактори могат да бъдат преодолени, посочват авторите на Harvard Business Review. Те цитират думите на Далай Лама, че „истинското щастие може да бъде постигнато само чрез тренировка на ума“ и дават 5 практични съвета как да тренираме щастие на работното си място.

Усмихнете се

Усмивката е катализатор на щастието. Не вярвате ли? Опитайте това: усмихнете се широко и пробвайте да мислите за нещо негативно. Или ще спрете да се усмихвате, или веднага ще прогоните негативната мисъл от ума си.

Спрете да се притеснявате

Безпокойството е една от най-добрите черти на човечеството. Това е основната емоция, която стои зад прогнозирането и планирането. Тревожим се, когато ни дебне някакво несигурно бъдещо събитие и това чувство е ориентир за нас. Тогава започваме да мислим как да разрешим евентуалния проблем. Лошото идва оттам, че се тревожим за прекалено много неща, които са извън нашия контрол.

Вземете си почивка

В днешно време всички сме претоварени с безброй задължения. Претоварването до изтощение е ужасен начин за трупане на знания и опит. Най-добрите идеи и най-дълбоките прозрения се появяват, когато сме истински отпочинали. Всеки ден си организирайте кратка сиеста – обядвайте извън офиса. Настоявайте и колегите ви да го правят.

Правете нещата по различен начин

Най-големият проблем за много хора са скуката и рутината. Зацикляме в един коловоз и всеки ден правим едно и също, отново и отново. Полагайте усилия да учите нови неща, да растете и да търсите нови предизвикателства.

Забавлявайте се

Ако не ви харесва това, което правите, спрете да го правите! Животът е твърде кратък, за да се лишавате от забавления. Дори и в труден момент,  ще ви бъде по-лесно да откриете работата, която ви доставя удоволствие, ако сте добър в това, което правите и можете да го правите с усмивка на лицето.