Как да си направим система за безплатно видеонаблюдение?

10
Добави коментар

Какво е целта?

Искаме да направим система за видеонаблюдение, която да ни дава възможност да наблюдаваме даден обект през Интернет. Искаме това да става лесно и най-важното да е безплатно.

Какво ще ви трябва?

– Стар лаптоп или настолен компютър. Ако нямате, можете да си купите на добра цена от ТУК

– 1 или 2 качествени web камери.

Как да стане?

Ще използвате безплатните услуги, които предоставя компанията IVIDEON. С тяхна помощ, ще можете да наблюдавате дома, офиса или друг обект от всяка точка на планетата, където имате Интернет достъп. Технологията позволява да се свързвате с услугата от настолен компютър, лаптоп, таблет или смартфон.
Освен това, видеото се записва локално на хард диска на компютъра и можете да разглеждате и минали събития. За да може да бъде записана само важната информация, се архивира само видеото в което са засечени движение или звук.
Освен безплатните услуги, от IVIDEON предлагат и разширени планове, които позволяват: включване на повече от 2 камери,  записване на видеоархивите на сървърите на IVIDEON и други допълнителни услуги, които можете да разгледате на сайта в категорията PRICING.

Какво трябва да направите?

Да започнем от регистрацията в сайта на IVIDEON на адрес http://www.ivideon.com/sign-up/ . Безплатно е и отнема 3 минути. Сайта има и руска версия, ако ще ви е по-лесно, ползвайте нея: http://ru.ivideon.com/registraciya/

След като се регистрирате, трябва да изтеглите софтуера, които да инсталирате на лаптопа (или настолния компютър) към който сте включили камерите. От IVIDEON предоставят версии за Windows, Mac OS X и Linux.
Адресът е: http://www.ivideon.com/get/#get-connect-webcam

Софтуерът се инсталира изключително лесно и не трябват никакви специални знания.

След като завършите инсталацията, програмата се стартира и трябва да я настроим:

– Първо трябва да въведете в програмата e-mail адреса с който се регистрирахме в сайта, за да се идентифицирате.
– На следващата стъпка софтуера търси включените камери и ви дава възможност да изберете тези, които ще използвате. Безплатната версия на услугата позволява до 2 камери.
– Избирате колко гигабайта от локалния хард диск ще отделите за записи на видеоархивите. Колкото повече отделите, толкова по-стари записи ще можете да разглеждате, ако се наложи.
– След това задавате дали да се стартира IVIDEON сървъра със стартирането на операционната система и дали веднага след стартирането на програмата да започне видео излъчването. И двете трябва да са включени, за да може след непредвиден рестарт на операционната система, видеонаблюдението да продължи.

След приключване на настройките, програмата е готова за употреба и трябва просто да стартирате видеоизлъчването. Натискате START и това е всичко. Системата работи. Вече можете да влезете в сайта на IVIDEON и след като се логнете, ще имате достъп до камерите, които току-що настроихте.

 

Когато сте в движение, можете да използвате смартфон или таблет, за да се свържете с камерите си . Това става с помощта на  приложението Video Surveillance Ivideon, което трябва да изтеглите и инсталирате от Google Play,  ако ползвате Android устройство или от App Store, ако ползвате Apple устройство. Инсталацията е елементарна и не би ви затруднила. След като се логнете в приложението, имате възможност да гледате видеоизлъчването в реално време, както и  да разглеждате записаното видео от архива.

Това е всичко. Ако сте направили всичко както трябва, вече имате работещо видеонаблюдение и то напълно безплатно.

Ако срещате трудности (лично аз се съмнявам, че е възможно) това видео също може да Ви помогне при инсталацията и настройките: