Митове и истини за изневярата

1
Добави коментар
detektiv
detektiv

В самото начало, любовната афера предизвиква отделянето на хормони, които ни дават криле, както в леглото, така и в работата. С течение на времето, обаче, нещата започват да се усложняват. Прочетете, как може да повлияе изневярата на Вашия живот и сами преценете, дали си струва да изневерите на партньорката или партньора.
1. Изневяра = секс
Това е мит!
Така казват повечето мъже, но биха ли повторили това твърдение, ако хванат партньорката си да флиртуват с мъж, който е запознала в мрежата, който дори не е виждала реално. А, дали Вашата приятелката би била очарована от Вашето несексуално запознанство с друга жена, с която споделяте проблемите си във връзката?
Не съществува ясна дефиниция за изневярата, а секса не е основния й елемент. Може да се каже, че изневярата е неспазване на договора между двама души, който предполага, че нуждите свързани със секс и интимност реализираме само във връзката. От друга страна, всяка двойка може да определи границите на интимност. Понятието изневяра е свързано и с проблема за ревността. Където няма ревност, а по-скоро разбирателство и съгласие, там няма и изневяра.
2. Моногамията е против природата
Това е истина!
Моногамията е малко или повече вид бариера върху нашите биологични инстинкти – мъжката потребност за предаване на гени и женската потребност за намирането на най-добрия самец, който да предаде тези гени. От друга страна, моногамията се оказа най-добрия начин за подсигуряване на икономическите и психологическите интереси на двама партньори и техните деца.
Може да се каже, че моногамията и брака е като демокрацията – има множество недостатъци, но досега не е измислено нещо по-добро.
3. Изневярата е резултат от лоша връзка
Това е мит!
Моментът, когато мъжа казва на любовницата си: „Жена ми не ме разбира, почти не спим заедно“ е доста банално и тривиално изречение. Но, въпреки това, повече изневеряващи мъже така обясняват на себе си и на другите неверността. А любовниците се преструват, че им вярват.
Въпросът за изневярата не е толкова лесен. Разбира се, проблемите в постоянната връзка, скуката, напрежението или дистанцирането на двамата партньори допринасят за търсенето на топлина и безпроблемен секс някъде другаде. Въпреки това, изневерите имат място и във връзки, където отношенията са много добри. Тогава по-често партньорите изневеряват, тъй като търсят нови преживявания, разнообразие, увеличаване на самочувствието.
Съвременният човек е все по-малко ограничаван от разнообразни социални и религиозни забрани. Повечето хора се чувстват свободни да избират сред множеството възможности. 
4. Всички изневеряват
Това е мит!
Това е доста популярен мит, който често се използва за оправдание на нашите действия. Изследванията показват, че всяка шеста жена и всеки трети мъж изневеряват. Без да навлизаме по-дълбоко в анализи относно тези изследвания, има и много хора, които са неподатливи на изкушения.
5. Изневерявам, защото съм си такъв
Биолог от Каролинския институт е изследвал няколкостотин двойки близнаци по отношение на ген, който е отговорен за производството на вазопресин, тоест хормон, който повишава усещането за привързаност. Оказа се, че хора, които имат изменения в този ген – по-рядко се женят, по-често имат проблеми в брака и по-често изневеряват. Освен това, буйния темперамент, който е и вродена черта, както и по-голямата нужда от нови преживявания, представляват сериозна заплаха за постоянните връзки.
Други учени изтъкват, че гените са отговорни само 40%, а останалото е въпрос на възпитание и приети норми. Оказва се, че ако сме израстали в семейството, където сексуалната свобода е била толерирана, то в зряла възраст ще имаме по-либерален подход към изневярата.
6. Изневярата е вредна за здравето
Но не, заради полово предаваните болести. Много проучвания, които са проведени в целия свят показват, че мъжете и жените, които са в стабилни връзки са по-здрави, имат по-ниско кръвно, по-често се изследват и живеят по-дълго.
Учените от Торинския университет са доказали, че изневеряващите мъже по-често страдат от мигрена и аневризъм. Изследователите от Wake Forest University потвърдиха, че мъжете понасят много по-големи здравни и психологическия последствия от нарушена връзка, отколкото жените. 
7. Изневярата носи само загуби
Това е мит!
Както всички знаем, изневярата е основна причина за разводи. Британските учени са изследвали взаимовръзката между годишните приходи и изневярата. Изследванията показаха, че в групата от мъже, която печели по-малко от 22 000 паунда годишно изневеряват само 21%. При групата  мъже, където  средно те печелят по 185 00 паунда годишно се оказа, че това число е чак 32%. Учените потвърждават, че експлозията от хормоните адреналин, допамин и тестостерон, които се отделят по време на нов романс, осигуряват на мъжа по-голям успех в леглото и в работата.
8. Изневярата е начин за повече секс
Това е мит!
Изследванията „Money, Sex and Happines“, проведени от Warwick University, показват, че в дългосрочен план изневярата води до разпад на връзката. Същите изследвания показват, че ако не сте във връзка имате 20 пъти по-малък шанс днес да правите секс, отколкото мъж, който е във връзка.

Частен детектив „Агент 007″ , www.detektiv007.info е винаги на помощ!