Масов бой между българи и цигани в гърменското село Марчево

1
Добави коментар
mignews
mignews

Конфликт между роми и българи в село Марчево доведе до масов бой и струпване на полиция, съобщи bTV. След репортаж на телевизията за неспирните домови кражби в селото, за които хората обвиняват ромите, днес те дошли да се саморазправят.

Има трима ранени, които са настанени в болница. Въоръжени с брадви и ножове, ромите нападнали съседите си и ги заплашили със смърт. На място са изпратени всички налични за района полицаи.
Пътят за квартал „Кремиковци” е затворен от полиция, за да не се стигне до ескалиране на напрежението. Кметът на общината Минка Капитанова и евродепутатът Ангел Джамбазки са на място.
„Има голямо напрежение, полицията владее положението, но има нужда от подкрепления. Има ранени както роми, така и българи”, каза Капитанова. Враждата в района е от години заради редовни кражби, за които в селото обвиняват жителите на ромската махала. МВР обаче твърди, че проблем в селото няма, защото патрул обикаля цяла нощ. Хората обаче не са го виждали този патрул, виждат само кола на КАТ до селото.

МВР обаче разказа друга история.  Към 17.30 часа в квартал „Заграде“ на Гърмен е станал скандал между две компании – едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.
Тъй като наблизо живеят много представители от малцинството, те са се притегли на помощ с брадви и мотики. След сбиването има ранени. Трима души са приети в болница, а на място има други пострадали, които не са прегледани все още.