Кметът Камбитов откри V Академия за доброволци в Благоевград – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри V Академия за доброволци в Благоевград. „Доброволчеството учи, възпитава, а вие сте хората, които в бъдеще ще предават идеите му на вашите връстници и тези, които идват след вас”, обърна се кметът към присъстващите младежи при откриването на академията.

Официалното начало на тридневното обучение на 72 доброволци от Местните комисии в Благоевград, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Монтана и Пловдив бе дадено днес в хотел „Езерец”. На него присъстваха още Богдан Мирчев – ръководител на представителството на фондация „Ханс Зайдел” в България, Емилия Паунова, ст. експерт от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет, Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора в община Благоевград и Блага Евтимова, представител на евродепутата Мария Габриел. 

„Доброволчеството е познато по света и е традиция, култура и начин на мислене. Радвам се, че в България все повече млади хора започват да приемат доброволчеството като кауза, което означава, че то има и по- далечни хоризонти на развитие. Много е хубаво, когато има такива млади хора като вас, които помагат без да искат нещо в замяна, защото това може би е най- висшата добродетел след прошката”, каза още кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Като пример за добри практики, свързани с доброволчеството той посочи примера на хърватския град Чаковец, с който Благоевград се побратими в началото на годината. „Кметът на Чаковец, който е 25-30- хиляден град обясни, че общината работи с над 2000 пожарникари- доброволци, което реално означава, че почти във всеки дом има по един доброволец , който помага при възникнали ситуации”, допълни градоначалникът и пожела в Благоевград доброволчеството във всички аспекти също да се превърне в традиция.

Приветствия към младежите отправиха и специалистите, след което започна и същинската работа за 72-та доброволци- тяхното обучение на тема „Трафик на хора”. Основните цели на Академията са доброволците да добият базови знания по темата, както и знания и умения за провеждане на различни превантивни програми във връзка с трафика на хора и насилствената проституция сред връстниците, да усъвършенстват своите умения в презентирането и да се сработят като екип в общата кауза.

Организатори на събитието са Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет и Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград  с финансовата подкрепа на фондация „Ханс Зайдел” и Община Благоевград.