Снежанка и кучето Гръм се преселиха в Цар Симеоновата градина

3
Добави коментар

В истински рай за малчуганите се превърна Цар Симеоновата градина. Под дърветата в близост до пеещите фонтани проработи читалня на открито.

Най-малките читатели бяха на 6 години. Изключително въодушевени, че са медийни звезди и ги снимат по телевизията, не сваляха усмивки от личицата си.

Обичат да четат всякакви книжки. След любимите им герои са кучето Гръм, спящата красавица, неостаряващите Том и Джери, сподели госпожата от занималнята, която ги бе довела.

Джери ми е любимият герой, защото винаги е победител. Том е сладък, ама все е прецакан, сподели един от младите посетители на парка.

Децата четат много книжки, обичат гатанките, каза г-жа Снежана Павлова, учителка в занималня “Мики маус”. За пръв път вчера с малките посетихме детската библиотека. Тя много се зарадваха, не знаеха до момента, че могат да вземат всяка седмица различна книжка.

Всички наесен искат да бъдат редовни посетители.

Това е една моного добра инициатива. Интернетът откъсва децата от четенето. Когато карам малкия да чете, той ми отговаря: бабо, чакай да си изиграя играта. Като изкарват децата в парка, ги подтикват да заобичат четенето, споделя Мария, баба на 7-годишния Марин. Той почти се научи да срича, но аз все още му чета за лека нощ. Обича приказните герои. Любимата му героиня е Снежанка.

Радваме се за интереса, който породихме у децата с инициативата, споделя Васка Тонова, завеждаща детския отдел на библиотеката. За тези, които още не са научили буквите сме предвидили игри на дама и различни ребуси, които изискват концентрация.

Наблегнали сме на книгите за летен прочит, за да съчетаем полезното с приятното. От април стартирахме инициативата “Стара книжка – нов читател”. Бяха ни дарени около 100 издания.

Инициативата за лятно четене в парка ще се провежда всяка сряда на юли от 10 до 12 ч. Информирали сме всички библиотеки, медиите също ни съдействат. Всички желаещи да заповядат.

Най-търсените книги през летния сезон са тези за задължителен прочит, както и фантастиката. Сагата “Здрач” продължава да поддържа класацията за най-желана книга от малчуганите от месеци насам. Вчера пък едно момиченце пристигна тичайки, понеже нейна приятелка й казала, че имаме “Дневниците на Вампира”. Пеещите и светещите книги в читалнята също будят интерес.

Любимият ми герой е Тони маймунката, сподели 12-годишната Костадинка. След дълги разсъждения на учителите кой е той, се стигна до единодушното решение, че това е небезизвестният Тошко Африкански. Приказките са ми скучни, те са за бебета, сподели подрастващата госпожица.

Прекрасно е, децата са хем навън, хем играят, а и намират нови приятели. Това е и един добър начин да ги отделим от компютрите през летните дни. Нашата идея е да ги разнообразим, продължи г-жа Тонова. Това е начин те да са в библиотеката, но без да влизат в сградата.

Бабите са основната движеща сила на малките. Те ги гледат и възпитават, докато родителите са погълнати от напрегнатото ежедневие.

Искахме да организираме за 1-ви юни детско тържество, но за съжаление никой не застана зад инициативата. Децата искат на празника да има лакомства, а не книги. Надяваме се догодина да измислим нещо, каза в заключение Васка Тонова.