Как да (не) водим връзка от разстояние

1
Добави коментар
vodolazar
vodolazar

Мнозина биха спорили по плюсовете и минусите на днешния дигитализиран свят, на постоянната свързаност със световната мрежа, която доведе до промяна на навиците на хората през последното десетилетие, а и преди това. Фокусът на тази статия обаче е върху едно последствие от тази дигитализация, взета заедно със свободното движение на хора в много части от света.

Все по-често вие самите, или хора, които познавате, имат роднина, близък или приятел в чужбина. Народната пословица гласи: „Очи, които не се виждат, се забравят“, но факт е, че вече има много начини за лесна и бърза комуникация – писмено или под формата на гласов или видео разговор. Щом сте свързани с интернет, чрез вашия смартфон, вие сте достъпни навсякъде и по всяко време. Също така и начините за транспорт са най-разнообразни, а често и достъпни. Има ли желание – намира се начин.

Провокиран от това, че все повече мои познати и приятели водят или са водили връзка от разстояние, реших да напиша тази статия, опитвайки се да обобщя как една подобна връзка може да успее или пък не…

Началото

Може би всеки ще ви каже, че началото на една връзка е от определящо значение. Още по-важно е и за връзката от разстояние. Трябва да се създаде стабилна основа, сплав, която да издържи на изпитанията на разстоянието. За да се създаде една такава спойка, трябва и време, което да я изгради. Т.е. за да просъществува нещо такова, то трябва да се създаде, когато двама души обитават близко пространство.

Няма как във връзка с това, да не спомена програма Еразъм (ERASMUS) на ЕК (Европейска комисия). Освен, че е една изключителна възможност за натрупване на опит, самостоятелност, тестване на вашата адаптивност, опознаване на нови култури, всъщност често се случва да срещнем някого… понякога различното може да е интересно по един привлекателен и екзотичен начин. Според скорошно проучване на ЕК, 27% от възползвалите се от ERASMUS студентска мобилност, са срещнали своите дългосрочни партньори по време на програмата, а оценката на комисията предвижда че от 1987г. насам, са се родили приблизително един милион бебета, които са на Еразъм двойки. Това за мен е един зашеметяващ резултат, който има различни социални последици за ЕС и глобализацията като цяло.

Емоция

Нека от официалната статистика се върнем към човешките стойности. За да бъде здрава вашата връзка и от разстояние, е много важно да сте силно емоционално обвързани, за да може тази емоция да поддържа пламъка, когато не сте един до друг. Вярно е, че в някои моменти това не е достатъчно… но затова трябва да се виждате и наживо.

Комуникация

Ясната комуникация е много важна. Не трябва да се оставя място за двусмисленост и съмнения. Щом има съмнение или проблем – той трябва да се обсъди. Това е и основния недостатък на писмената форма на общуване – не можем да видим изражението на другия човек, или да чуем гласа, тона и интонацията. Но нека това не ви подвежда – бързите съобщения по Messenger, Viber, WhatsApp и други подобни, имат своите предимства и удобство. Съобщения за лека нощ, за добро утро, за през деня… като цяло зависи от това от каква честота на комуникация имате нужда. Относно видео разговорите, много хора смятат, че оптимално е виждането на 2-3 дни, а всекидневното им практикуване не е добра опция.

Ревност, доверие и внимание

Съобщенията и разговорите са част от вниманието. Много важно обаче е да има разбиране, а още по-важно е доверието. Често когато не си с човека, ревността може да бъде по-силна, а силната ревност, както ни е ясно, може да бъде голям проблем. Трябва да вярваме на другия човек и да засвидетелстваме доверието му. Е, по малко ревност от време на време, не е излишна разбира се – по-скоро под формата на шега, но умереното „бранене на територията“, често е едно напомняне колко важни сте всъщност. Въпреки това, не трябва да навлизате в личното пространство на другия прекалено, било то чрез съобщения или натрапчиви въпроси, които да показват вашата несигурност.

Очакването на срещата

Когато очаквате нещо хубаво да се случи, вие имате своята „светлина в тунела“. По същия начин действа и очакването на срещата с любимия/любимата, затова е хубаво да имате някакъв, дори и не конкретен, а приблизителен план за следващата ви среща.

Вижданията

Честотата на вижданията варират от разстоянието и заетостта на двамата партньори. Когато сте в една страна и на по-малко разстояние, често това не е голям проблем, защото знаете че уикенда например, може да се видите. По друг начин стои въпросът с далечните дестинации, защото е обвързан с време, планиране, отпуски и отсъствие от работа, и не на последно място финанси.

Според моят личен опит и допитване до приятели и познати, които са имали подобен тип връзка, оптималното време между срещите при по-далечни разстояния е към два месеца. Може би най-добрият вариант би бил един месец, но в повечето случаи и при по-голямо разстояние, това е често невъзможно. Между 2 и 3 месеца пък е критичният момент засилващ липсата до високи нива.

А когато се видите – отдайте се един на друг. Оползотворявайте времето заедно максимално.

Планове за бъдещето

Колкото и стабилна да е връзката ви, то тя няма да устои на времето, ако не започнете да планувате момента, в който ще заживеете на едно място заедно. Тези планове, колкото и да са необвързани с конкретна дата, а също и зависими от други условия, те също са „светлина в тунела“. Важно е да има генерален план, да има желание за развитие и следваща стъпка. Това още повече ще скрепи връзката ви на емоционално ниво.

Важен е човека

Има хора и хора. За едни от тях си струва човек да прави жертви и да планира бъдеще с тях, а за други – не. Ако сте сигурни, че сте намерили правилния човек – то борете се за вашето бъдеще!

Статията бе написана на базата на опита на различни хора (включително и на личния опит на автора) водили връзки от разстояние – едни от тях успешни, а други не. Надявам се статията да бъде полезна на хора, които са поели това предизвикателство – връзката от разстояние.