Как да отгледаме истински читател

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Шест практични съвета как детето ви да расте с любов към книгите

Често днес виждаме децата втренчени в компютъра или в таблета. За никого не е тайна, че книгите им помагат да откриват света, да различават доброто от злото. Четенето обогатява речника и развива речта. Знаете ли, че в детските книги разнообразните думи са с 50% повече в сравнение с най-гледаните тв предавания?

Виж още: 9 неща, които да избягвате, ако искате детето ви да заобича четенето

Как обаче да запалим интереса на хлапетата към книгите? На този въпрос „Покетбук“ отговарят с шест практични съвета.

Давайте пример. Не забравяйте, че за детето родителите са основен модел за подражание. Ако искате детето ви да чете – четете и вие. Когато вашето дете расте заобиколено от книги и хора, които четат, бъдете сигурни, че то ще продължи традицията.

Четете на децата си на глас. Изследванията показват, че деца, на които от ранна възраст се чете редовно, се превръщат в запалени читатели, когато пораснат. Според британско проучване на YouGov, при децата до 11-годишна възраст е препоръчително да им се чете на глас поне пет дни седмично.

Изберете книги с картинки. Илюстрациите задържат вниманието на децата. Разглеждайте картинките заедно. Обсъждайте онези части от историята, които изобразяват. Въведете детето си в света на приказните герои, в света на приключенията,

Експериментирайте с жанрове. Изберете разнообразни истории и жанрове – от „Пипи Дългото чорапче“ до енциклопедии за света на животните или за динозаврите. Така детето ви няма да се отегчи. Не му давайте възможност да остане с впечатлението, че четенето е нещо скучно и еднообразно.

Уважавайте предпочитанията на детето. Не налагайте на детето неясни книги. Четете заедно тези, които са най-интересни за него. Дори синът ви да харесва приказката за Пепеляшка повече отколкото „Храбрият оловен войник“, не се притеснявайте – в бъдеще той ще се превърне в истински принц!

Виж още: Цитати от любими детски книги

Използвайте нови технологии. Съвременни джаджи като електронните четци могат да ви помогнат да спечелите интереса на едно дете към книгите. Например поддържането на разнообразни електронни формати позволява да изтеглите от интернет най-известните приказки с илюстрации, а четенето от E Ink екран се смята безопасно за очите.

Източник: PocketBook