Без камиони по пътищата в петък и неделя през лятото

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От началото на юни до 15 септември в дните петък и неделя ще се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа, съобщават от АПИ. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава в летния сезон и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. 

Заповедта за движението на тежкотоварните МПС от 25 февруари т. г. е изготвена от междуведомствена работна група, в която участват експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“, ГД „Национална полиция“ в МВР, ИА „Автомобилна администрация“ и представители на неправителствения сектор.

В периода от 1 юни до 15 септември т. г. движението на МПС над 12 т ще бъде ограничавано в дните петък – от 17:00 ч. до 20:00 ч., и неделя – от 14:00 ч. до 20:00 ч. Временната организация е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

– автомагистралите, с изключение на участъка Харманли – ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;

– път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;

– път I-1 етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п. в. „Дупница Север“ – ГКПП „Кулата”;

– път I-4;

– път I-5 Русе – Велико Търново;

– път I-8 Пловдив – Харманли;

– път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;

– път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;

– път II-19 Симитли – Гоце Делчев;

– път II-86 Пловдив – Смолян;

– път II-99 Бургас – Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).