Въведение в PHP

1
Добави коментар

Въведение в PHP

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) е най-разпространеният сървърен език за създаване на динамични уеб страници в интернет. Използва се основно за обработката на информация и бази данни. PHP е и един от най-гъвкавите езици, защото в него можете да включвате HTML кодове и други, както и обратното – в HTML кодове може да включвате PHP, като разширението на файловете трябва да е .php.

Работа на PHP

PHP работи по начин, различен от HTML, JavaScript и CSS. Когато браузър стартира PHP страница, той изпраща заявка към сървъра, който пък обработва PHP кода и го връща на браузъра като HTML код. Това означава, че ако нямате сървър с инсталиран подходящ интерпретатор няма да можете да включите PHP в сайта си. За щастие, в днешно време почти всяка хостинг компания предлага поддръжка на PHP, затова не се тревожете. А пък ако искате да го тествате на личния си компютър, ще трябва да инсталирате XAMPP. Тази програма включва в себе си всичко, което ви трябва – Apache, MySQL и PHP и ви спестява нуждата от инсталирането на всяка една поотделно. Можете да свалите XAMPP от тук.

Инсталиране на XAMPP

След като вече сте изтеглили XAMPP е време да го инсталираме. Стартирайте инсталационния файл, след което натиснете бутона „Next“. Сега изберете елементите, които искате да бъдат инсталирани. Препоръчваме ви да изберете всички възможни, а след това натиснете отново бутона „Next“. Вече е време да изберете и инсталационната папка. По подразбиране е C:\xampp, което е и най-добрият вариант, а пък ако желаете можете да го промените. Когато изберете какво ще е местоположението на XAMPP е ред на бутона „Next“. Сега ни предлагат да посетим линк за повече информация, ако желаете махнете тикчето и продължете с бутона „Next“ два пъти. Изчакайте докато инсталацията завърши, след което оставете тикчето, което ви пита дали искате да включите контролния панел на XAMPP и завършете с бутона „Finish“. След като ви се отвори контролният панел виждате пет реда, на всеки от които по четири бутона. За да стартирате PHP и бази данни, включете елементите „Apache“ и „MySQL“ от бутоните им „Start“. Подробни стъпки за инсталацията на XAMPP можете да видите в официалния клип:

След като вече сме стартирали необходимите неща е време да си направим папка, на която да правим сайта. Тази папка трябва да е в папка htdocs, която се намира в инсталационната папка на XAMPP (стандартно C:\xampp). Сега нека в папката на сайта ни създадем файл, които се казва index.php. Отворете го с любимия си редактор и запишете следния код, които след това ще обясним:

<?phpecho ‘<h3>PHP работи</h3>’;?>
<?php
echo ‘<h3>PHP работи</h3>’;
?>

Запазете файла и го отворете с браузъра на адрес localhost/папката-която-създадохте. Заместете „папката-която-създадохте“ с името на папката, която преди направихте в htdocs. Сега, ако сте следвали всички стъпки правилно би трябвало да виждате съобщение „PHP работи“. По този начин можете да отваряте сайт с PHP през локален хостинг. Имайте предвид, че папката htdocs всъщност се изписва в браузъра като localhost, а след нея следват и вашите файлове и папки. Освен това, трябва да запомните, че всеки път, когато включвате компютъра трябва да включвате XAMPP, както и двете неща вътре, за да работи PHP безпроблемно. А сега, след като всичко е минало успешно е време да обясним и кода, който написахме по-горе.

Синтаксис на PHP

Всеки път, когато решите да пишете PHP трябва да започнете с <?php или само с <?, а когато спирате писането му завършете с ?>. В горния код, между началото и края на PHP, сме въвели команда echo, която служи за извеждане на текст. Текста, които извежда трябва да се намира в кавички (освен, когато ще извежда променлива, ще обясня по-подробно по-нататък в курса), които са след самата команда. Вътре в кавичките можем освен текст да пишем и HTML код, което и направихме в примера. В края на всяка команда в PHP трябва да следва символа „;“ (точка и запетая).

В този урок научихте, че:

PHP е най-разпространеният сървърен език за създаване на динамични уеб страници
Разширението на PHP файловете трябва да е .php
PHP започва с <?php и завършва с ?>
За използването на PHP е необходим сървър с подходящ интерпретатор
XAMPP е програма, която обединява в себе си всичко необходимо за употребата на PHP
PHP може да бъде включен в HTML и HTML може да бъде включен в PHP

В следващия урок ще се запознаем с променливите, операторите, както и if конструкциите.