89 години от рождението на Мерилин Монро

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Животът на една от най-интригуващите личности на XX век

Норма Джийн, по-късно станала известна като Мерилин Монро, е американска актриса, чиято външност я прави сексимвол, а ранната смърт — поп-икона.

Животът на Мерилин Монро е достатъчно вълнуващ и интересен, което го прави основа и на много филми и книги с биографичен характер. Нека проследим пътя, който извървява иконата на XX век.

Началото

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Майка ѝ, Гладис Монро-Бейкър, я нарича „Норма“ в чест на любимата си актриса Норма Талмидж. Гладис казва, че баща на детето е Мартин Мортенсен, но по това време те се разделят, ето защо това бащинство се счита за съмнително. На двуседмична възраст тя е предадена на приемно семейство, при което живее шест години.

На 19 юни 1942 г. Норма-Джийн се омъжва за Джим Дохърти, след което напуска училище и се премества да живее при него. Две години след сватбата той отива на фронта, а Норма-Джийн започва да работи в авиационна фабрика. В края на 1944 г., когато работи в „Рейдио плейн“, се появява военен фотограф, който има задължението да снима жени, изпълняващи поръчки за армията, за списание, повдигащо бойния дух на войниците. Той ѝ предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява. В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване.

Аз съм провал като жена. Мъжете очакват наистина много от мен, заради образа на секс-символ, който са си изградили за мен – и който аз сама съм изградила за себе си. Очакват да чуят камбанен звън, но анатомията ми е като на всяка друга жена.

Момиче за милиони

В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд е изкарвала прехраната си като момиче на повикване.

През август 1946 г. тя получава обещание да получи договор за работа като статистка в кинокомпанията „Туентиът Сенчъри-Фокс“. От студията ѝ избират и псевдонима, с който ще се прослави завинаги — Мерилин Монро. Мерилин се е казвала баба ѝ, а Монро е моминската фамилия на майка ѝ. През октомври 1948 г. излиза мюзикълът Хористките, продуциран от „Колумбия пикчърс“. Това е първият филм, в който Мерилин има реплики, и дори пее. Лентата се оказва лоша, но оценяват гласа на начинаещата актриса.

Много скоро Мерилин подписва 7-годишен договор с „Туентиът Сенчъри-Фокс“ и получава главна роля във филма на Джон Хюстън „Асфалтовата джунгла“. Филмът излиза по екраните през лятото на 1950 г. и става рожденият ден на Мерилин като актриса. Следват няколко филма, в които участва с незначителни роли.

Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни.

Нещата не тръгват в добра посока и на Мерилин се налага да позира гола за календар. Когато намират прилика между момичето от календара и вече небезизвестната актриса, се разразява голям скандал. През 1955 г. е обявена за секссимвол на годината в САЩ. Приблизително по същото време Мерилин започва да употребява опиати.

През януари 1954 г. тя стъпва в брак с бейзболната звезда Джо Димаджо, но той посъществува само 9 месеца. А през март същата година Мерилин получава наградата за „Най-популярна актриса“. Следва участие във филма Няма по-добър бизнес от шоубизнеса. През 1955 г. Мерилин основава собствена компания – „Мерилин Монро продукшън“, в която тя е президент, собственик и владее контролния пакет от акции.

Още през 1950 г. тя се запознава с прочутия вече драматург Артър Милър, но те се разделят, за да се срещнат отново през 1955 г. По онова време той е вече разведен с 2 деца. На следващата година се женят. Това е най-продължителният брак на Мерилин – 4,5 г. Развеждат се на 20 януари 1961 г.

През 1951 г. Мерилин се запознава с Джон Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 до 1960 г. те са в близки интимни отношения. През цялото време Мерилин записва част от разговорите си с него в интимния си дневник. По време на разговори с приятели Кенеди е обсъждал политическите проблеми или е обяснявал някои от правителствените решения. Дневникът може би е съдържал компрометираща информация за президента и за политиката му като цяло. Ето защо той мистериозно изчезва веднага след смъртта на Мерилин.

Трагичният край

Според официалните заключения Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в Бретуд Калифорния на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. Има поне 4 версии за смъртта ѝ.

“Животът е такъв, какъвто го направиш. Независимо от всичко, понякога ще бъркаш, това е универсална истина. Но хубавото е, че ти решаваш как ще сбъркаш. Само защото си се провалила веднъж, не означава, че ще се проваляш във всичко. Продължавай да опитваш, дръж се, и винаги, винаги, винаги вярвай в себе си, защото ако ти не вярваш, тогава кой би? Затова дръж главата си изправена, вдигни брадичката и най- важното, продължавай да се усмихваш, защото животът е нещо красиво и има толкова много причини да се усмихваш.”