Здравей: Най-великата реплика на Чаплин

15
Добави коментар

 „Мислим твърде много и чувстваме твърде малко.“
 – Чарли Чаплин

 Сър Чарлс Спенсър Чаплин е велик британски актьор. Той е режисьор, сценарист и композитор работил през по-голямата част от живота си в САЩ.  Роден е в  през 1889г. в Лондон.  Той е известен на публиката си най-вече с ролите си в нямото кино. Носител е на различни  награди, както от филмовата си кариера, така и като създател на текстове и филмова музика. Почива през 1977г. на 88години.
Великите слова са от  първият му звуков филм  през  1940г. „Великият диктатор“. Ето какво призовават неговите слова:

„Съжалявам, но не искам да съм инператор – това не е моя работа. Не искам нито да управлявам, нито да завладявам. Искам, ако е възможно, да помогна на

 всички – евреи, неевреи, черени или бели. Ние всички искаме да си помагаме, човешките същества сме такива. Искаме да живеем във взаимно щастие, а не във взаимно отчаяние. Не искаме да се мразим помежду си. На този свят има място за всички и земята е достатъчно богата, за да осигури храна за всички ни. Пътят на живота може да бъде свободен и красив. Но ние загубихме този път. Алчността отрови душите на хората – тя обгради душите с омраза и ни поведе към окаяност и кръвопролитие. Създадохме скорост, но се затворихме в себе си: машините, които ни дават изобилие, но оставят в нас желание за още.. Знанието направи умовете на някой от нас цинични, безчувствени и жестоки. Мислим твърде много и чувстваме твърде малко.  Повече се нуждаем от човечност, от колкото от машини и  повече от добрина и нежност от колкото от хитрост. Без тези неща животът ни ще бъде жесток, а ние погубени. Самолетът и радиото ни сплотиха. Самото естество на тези изобретения крещи за добротата в човека, крещи за световно братство, за обединение на всички ни.