10 дестинации в Европа, които трябва да посетите, преди са станали популярни

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Според НСИ, от началото на година се наблюдава тенденцията към увеличаване на пътуванията на българи зад граница. През април близо 370 хиляди души са пътували в чужбина, а това са с 14,2% над регистрираните през април миналата година. Най-голямо увеличение на пътуванията е отчетено към Белгия – с 60,1%, и Обединеното кралство – с 54,8%. Намаляват пътуванията към Украйна – с 9,8%, и Русия – с 4,3%, както и към съседните Сърбия, Румъния и Македония.

И тъй като вече сме юни и сезонът на отпуските е отворен, пътешествията зад граница ще се увеличат двойно. Настоящата класация идва на помощ на всички, които още не са решили къде да отидат, но със сигурност искат да бъдат далеч от шумните и пренаселени курорти. Ето 10 интересни и проверени дестинации в Европа, които ви препоръчваме да посетите, преди да станали популярни.

1. Азорските острови, Португалия
Азорските острови се намират близо до бреговете на Португалия. Безспорно те са екзотична, а същевременно и най-отдалечената населена част от Европа. 9-те острова са с вулканичен произход, а разположението им в зоната на атлантическите антициклони, които заедно с топлото течение Гълфстрийм обезпечават целогодишно изключително приятен климат. Дори през зимата термометрите не падат под 15 градуса, а през юни средната температура е 21 градуса. Лятото тук е топло, но не задушно.

2. Буковина, Румъния и Украйна
Буковина е град, разположен между хълмове и разделен териториално между Румъния и Украйна. Тук може да се разхождате сред манастири и църкви, боядисани в различни цветове и с фрески, изрисувани преди векове.

3. Кангас де Онис, Испания
Кангас де Онис се намира на брега на река Села в Испания. Тук може да видите красиви планини, както и единственият запазен мост от Римската империя – Пуенте Романо.

4. Чешки Крумлов, Чехия
Чешки Крумлов е малък град в региона Южна Бохемия, Чехия, който изглежда доста живописно отвисоко, благодарение на криволичещата, и минаваща през него река Вълтава. Чешки Крумлов е част от историческото наследство на UNESCO. Интересни забележителности в града са необичайно големия замък Чешки Крумлов. Той е вторият по големина в Чехия, след замъка Храдчани в Прага.

5. Фарьорските острови, Дания
Фарьорските острови се намират по средата между Исландия и Норвегия, но са автономни под юрисдикцията на Дания. Общо са 18 острова, от които 17 острова са обитаеми и се намират в северната част на Атлантическия океан. Фарьорските острови имат вулканичен произход, като всеки пласт от скалите е добре подчертан и говори за трайна вулканична активност преди милиони години.Тишината тук се нарушава само от грохота на вълните и красъците на хилядите птици. Не случайно National Geographic определя тези острови за едни от най-привлекателните в света. Гледките на всеки един остров са уникални.

6. Лампедуса, Италия
Лампедуза е остров в Средиземно море, част от провинция Агридженто на регион Сицилия в Италия. Това е най-големият остров сред Пелагийските острови и най-южната точка на Италия. Населението наброява около 6 000 жители, препитаващи се главно с риболов, земеделие и туризъм. От години Лампедуза е известен като входна врата към Европа за хиляди бедни нелегални имигранти от Африка, а през 2013 г. влезе в новините покрай потънали край бреговете му кораб, превозващ 200 еритрейци и сомалийци, бягащи от Либия.

7. La Roque Gageac, Южна Франция
La Roque Gageac е малко селце в район Черен Перигор на департамент Дордон, регион Аквитания. Разположено е по поречието на река Дордон, на 8 км югозападно от средновековния град Sarlat-la-Canéda. То е част от списъка с най-красивите села на Франция.

8. Национален парк „Триглав“, Словения
Националният парк „Триглав” е разположен в северозападна Словения, по-точно в Юлийските Алпи. Той е единственият национален парк в Словения и в него е в сила специален природозащитен режим, който е по-строг от този в защитените местности. Най-голямото езеро в Националния парк „Триглав” е Бохинското езеро, което е от тектонско-ледников произход. Известни са и по-малките Триглавски езера. Едно от тях е Черното езеро, откъдето под земята изтича вода до водопада на Савица.

9. Долината на Рейн и Баварските замъци, Германия
Маршрутът обхваща около 70 замъка и крепости, които ни връщат векове назад в историята и съживяват образите на императори и крале, поети и мислители, благородни разбойници и легендарни влюбени.

10. Манастир Татев, Армения
Манастира Татев е основан през 9-ти век и в продължение на столетия е главен религиозен център на региона. Манастирският комплекс включва три черкви, параклис, люлееща се колона Гавазан, учебни помещения, библиотека, маслобойна, жилищни помещения и защитни стени. За да се улесни туристическия достъп до манастира през 2010 година е построена въжена линия с лифтови кабини над каньона на река Воротан. С дължина от 5,7 км. това е най-дългата в света лифтова въжена линия без междинни стълбове.

Коментари

коментар(а)

Подобни: дестинации, туризъм