Как да си мием зъбите? | Д-р Богомил Стоев – Зъболекар в София| България

1
Добави коментар

Важни елементи на правилното миене на зъбите при възрастните?

При миенето на зъбите е много важно да не извършвате хоризонтално търкане на зъбите, защото е много вредно за тях. Препоръчително е миенето да става с вертикални движения и наклон на четката от 45 градуса и разполагане на косъмчетата в областта на венците. При почистването на зъбите е много важно да не пропускате нито една от повърхностите им – горна (от към дъвкателната част), предна, странична и вътрешна(от към езика). Ако при поставянето

на четката от вътрешната страна на зъбите имате усещане за гадене, по-добре четката да бъде първо поставена върху дъвкателната повърхност на зъбите и плавно да бъде наклонена към вътрешната част на зъбите, без да се повдига четката. Освен по този метод е добре да миете зъбите си и с кръгови движения при стиснати зъби, след като сте извършили вече вертикалните движения по всички повърхности на зъбите. Друго важно нещо при поддържане на устната хигиена е да миете с четка и езика си, защото той е най-големият резервоар за бактерии в устата и една от често срещаните причини за лош дъх в устата.
Ако искате да използвате електрическа четка за зъби е необходимо да следвате следните правила – в началото четката се поставя под ъгъл от 45 или 90 градуса към предните зъби и чак тогава се включва като зъбите са полузатворени; най-често се започва с миенето на последните зъби; четката трябва да се задържа в определена повърхност от 3 до 5 сек.; за почистване на междузъбното пространство поставете главата на четката под и в средата на междузъбното пространство и задръжте четката от 3 до 5 сек.; миенето с електрическа четка трябва да се осъществява върху всички повърхности на зъбите, както е при другият вид четки.

Share: