Силната буря обхвана страната

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

19 области са с предупредителен жълт код за опасни бури

Лошото време снощи обхвана страната. Над почти цяла България имаше ураганен вятър и гръмотевични бури. Над Карнобат, Павликени, Силистренско, Сливен, свищовското село Ореш пък паднаха градушки.

Бурно е било положението и в Разград, където е имало силен дъжд, придружен от бурен вятър. Счупени са клони на дървета.

В Пловдив

Бурята не е пропуснала и Пловдив, където ураганният вятър е изкоренил десетки дървета. Там има засечени и паднали козирки на блокове. От пожарната разчистват затворени от падналите дървета улици. За щастие се размина без жертви и пострадали. Саксии са пробили покрива на хранителен магазин, а голямо дърво е прекъснало електричеството по бул. „Пещерско шосе“.

„Реагирали сме на близо 4 сигнала за няколко минути, защото половината град е в това състояние. На много места още има подобни произшествия. Хората нямат ток“, заяви Христо Чолаков – ръководител на екип на пожарната в Пловдив.

Без електричество са осем села в община Асеновград, три в Димитровградско и едно в района на Белово. Екипи на енергото работят по отстраняване на авариите.

В София силната буря се размина по-леко. Има едно паднало дърво до кръговото на телевизионната кула към Семинарията.

Жълт код

Днес жълт код за гръмотевични бури е обявен за 19 области в Северна, Източна и Южна България за тази нощ. Потенциално опасно ще е времето в областите: Врачанска, Плевенска, Монтанска, Ловешка, Габровска, Русенска, Търговищка, Великотърновска, Шуменска, Разградска, Силистренска, Варненска, Бургаска, Добричка, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска.

Източник: Нова телевизия, „Стандарт“