Триград – пещера Дяволското гърло

12
Добави коментар
kalin4y
kalin4y

September 7th, 2009 | | Posted in Лични, Разни

С разходката до Триград посетихме и две пещери. В този пост ще се запознаете с “приключението” по изкачване на Дяволското гърло.
Ето и малко информация за нея:
Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.
Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в Българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере катедралата “Св. Александър Невски”. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.
Преди да започне и самата обиколко на пещерата един от водачите ни разказа малко за самата пещера.
По време на изкачването на 288 стъпала се опитах да направя няколко снимки. Не беше много добре осветено в самата пещера. Има създадена и мемориална плоча на двамата загинали водолази, които са се опитали да изследват пещерата.

Ако ти е харесала статията, може да гласуваш за нея само с един клик