Българин на 28-о място в Erzbergrodeo 2015!

1
Добави коментар
conev
conev

Странно – 4 шампиона в легендарното ендуро

Теодор Кабакчиев донесе най-големия успех за България на Erzbergrodeo 2015. 17-годишният ендуро талант се класира на повече от впечатляващото 28-о място по време на финалната надпревара Red Bull Hare Scramble.

Освен Тедо, стартовият списък на Erzbergrodeo 2015 включваше още четирима български състезатели – Димитър Цветков, Михаил Митов, Николай Мартинов и Илиян Кузманов. Втора радоста за българските ендуро маниаци донесе Митко Цветков, който също успя да влезе в топ 100 с 95-о място в крайното класиране.

Erzbergrodeo 2015 започна добре за Кабакчиев, който въпреки че удари ръката си на пролога в събота, се нареди на 73-та позиция. Това му даде възможност да стартира от втора редица. В конкуренция от близо 2000 опитни състезатели, останалите българи, които влязоха в първите 500 бяха: Димитър Цветков (KTM), който зае 111-то място, Михаил Митов (KTM) бе 133-ти, Илиян Кузманов (Sherco) бе 238-ми, а Николай Мартинов – Сървайвъра (BMW) стартира от 289-та позиция. Сървайвъра също удари ръката си, но стартира без проблеми.

В неделя Теодор направи добър старт и след близо два часа каране по тежкия терен, прокаран от организатора Карл Катох, успя да достигне една от най-коварните секции не само в Erzbergrodeo 2015, а въобще в историята на надпреварата, по-известна като Karl’s dinner – преди 15-тата контролна точка. Добрата новина за българските фенове бе, че състезателят от Габрово се е справил без проблем с високите камъни и дори е стигнал до 16-та контрала! Така Кабакчиев подобри собственият си рекорд от миналата година, когато се нареди на 75-а позиция.

Успехът на България в Erzbergrodeo 2015 допълва и Димитър Цветков, който също влезе в топ 100, достигайки до 13-та контрола и 95-то място. До 11-та контрола и 179-то място се добра Михаил Митов, Илиян Кузманов е 207-ми, а Сървайвъра е 472-ри.

Иначе, Erzbergrodeo 2015 започна с изненади още на старта, когато най-неочаквано от надпреварата отпадна 5-кратният победител Тадеуш Блазусяк (KTM). В борба за лидерската позиция още на първото изкачване полският състезател се сблъска с миналогодишния носител на титлата на Ерзберг Джони Уолкър (KTM) и напусна състезанието заради контузия. Уокър потегли напред и водеше с голям аванс до Karl’s Dinner, където втория Греъм Джарвис успя да намали разликата до близо 2 сек. След тях се движеше Алфредо Гомеш, следван от Уейд Янг, Андреас Летенбихлер и Марио Роман.

И тук дойде най-голямата изненада – Карл Катох бе подготвил скрита и изключително коварна секция, наречена Downtown. Точно на това място моторът на Уолкър угасна, той се забави и позволи на Джарвис и Янг да минат напред. Те обаче не продължиха да карат дълго, тъй като това бе просто невъзможно заради напълно непреодолимите препятствия. След 90 минутни мъки и 10 неуспешни опита да се измъкнат от „същинския ад“, четиримата фаворити решиха да си помогнат взаимно. Така на практика състезанието свърши и организаторите решиха да отменят последната секция – Lazy Noon, а Джарвис, Уокър, Летенбихлер и Алфредо Гомеш достигнаха заедно финала, като се изчакваха постоянно и се качиха заедно на арката на победителите. Четиримата пренаписаха историята на “Ерзберг родео“, тъй като за пръв път от 21-години Red Bull Hare Scramble има четирима победители. Повече от странно, но това е фактът…

Related