Mary J. Blige – кралицата на R&B

1
Добави коментар
InLife
InLife

Mary J. Blige – кралицата на R&B
08 юни 2015

Носител на 9 от най-престижните отличия на музикалната сцена – „Грами“, първият носител на премията Black Women in Music, близо 25 млн. продадени албума само в САЩ, осем платинени албума и концерти из пръскащи се по шевовете стадиони дори и в най-закътаните кътчета на света – естествено, че говорим за неповторимата R&B легенда Мери Джей Блайдж. И за да е всичко, през което е преминала, като глави от отделна приказка, ще припомним, че макар днес 44-годишната звезда от Бронкс, Ню Йорк  да е постигнала всичко, то животът й преди сцената съвсем не е толкова лесен – като започнем от младежките й години и трудностите с наркотиците и алкохола и преминем през депресията, която успя да пребори именно с любовта си към музиката.

Мери Джей Блайдж

„Никога не съм крила, че травмите ми в детството ме накараха да посегна към алкохола и кокаина. Не криех и тежката битка, която имах с тях, защото всичко това е урок и за по-младите поколения. И до днес медитирам и се моля и се опитвам да поема отговорност за всичките глупости, които съм правила, както и за всички онези неща, които не сторих както трябва. Да, боли, но именно тази болка ти помага да почувстваш и да превъзмогнеш миналото, за да останеш в мир със себе си„, разказва Мери.

А е факт, че кариерата на шоколадовата поп звезда започва едва навършила пълнолетие – през 1989 г. като беквокал в Uptown Records. Три години по-късноиздава първия си албум – What’s the 411, като едва ли подозира какви върхове ще покори с последвалите 10 проекта, последният от които (The London Sessions) се появява през 2014 г. Още вторият й, от 1994 г. – My Life се счита за един от най-великите албуми, издавани някога, според ласкавите оценки на критици като Rolling Stone, Time и Vibe. До днес Мери Джей Блайдж е продала над 50 млн. албума и 15 млн. сингли в световен мащаб и с право е сочена за една от най-успешните R&B изпълнителки за последните 25 години. За наградите й едва ли има смисъл да говорим, със сигурност ще трябва да изпишем цяла страница, за да посочим всичките. И говорейки за хитовете, които тя произвежда с почти всяка своя песен, то дуетът й с ирландските рокаджии U2 – One (самото парче е от тавата им Achtung Baby) превзема всички възможни класации през 2006 г., спечелвайки си легендарен статут за години напред.

„Най-странното е, че винаги съм се опитвала да правя музика първо за себе си и едва след това за всички останали. Смятам, че успях в това – да извадя изкуството си на показ и да спечеля уважение заради него“, не крие иконата.

И сякаш музикалният й талант не е достатъчен, Мери Джей Блайдж почти без усилия печели и възхитителни отзиви за актьорските си способности. Дебютът й на екран е още през 2001 г. в драмата Prison Song, следват роли в редица популярни сериали като „Strong Medicine“, „Шепот от отвъдното“, „Антураж“, „30 Rock“, както и в пълнометражните „I Can Do Bad All By Myself“ (2009) и „Рок завинаги“ (2012). Номинирана е за „Златен глобус“ за музикалния си принос към „Боби“ (песента е Never Gonna Break My Faith) и „Южнячки“ (с The Living Proof), a през 2015 г. участва и в новата ТВ продукция на FOX – „Империя“, разказваща историята на едно семейство, построило успешна музикална империя в света на хип-хоп индустрията.

В личния си живот, легендата е щастлива със своята половинка, мениджърът и продуцент Кенду Айзъкс, за когото се омъжва през декември 2003 г. Не крие, че именно на него дължи овладяването на големите си демони (най-вече пристрастеността към алкохола) и че благодарение на примера му е стигнала дотук. Среща го през 2000 г., докато работи по песен с Куин Латифа, но почти веднага се усеща привлечена от аурата му, макар за официализирането на любовта им да са нужни цели 7 години.

„Той беше нещо съвсем ново за мен – човек, който е щастлив и цени живота, имаше семейство, което го е обичало и му е помогнало да е в хармония със себе си – такъв, какъвто е. Виждайки това, аз имах примера да се опитам да бъда същата. И изведнъж всичко сякаш тръгна нагоре“, разкрива Мери. Днес тя има всичко зад гърба си – успешна музикална кариера, обичта на хиляди почитатели по света и личен живот, за който винаги е мечтала. Но също така има и още нещо, за което се е борила през всички тези години – щастието да е в мир със самата себе си. Заслужила го е изцяло, все пак говорим за Мери Джей Блайдж… кралицата на хип-хопа.

Снимки: In LIFE
Текст: Митко Попов
Оператор: Кунчо Поляшки
Постпродукция: Симеон Симеонов