Шест алтернативни професии за уморени програмисти

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Когато безкрайният код вече ви е писнал до непоносимост

ИТ индустрията предлага безброй работни места и най-важното – високи заплати. Но безсънните нощи в програмиране са до болка позната картинка за голяма част от софтуерните специалисти. Ако и вие сте програмисти, обичате да се занимавате с технологии, но силите ви вече са на изчерпване, ето шест алтернативи за професионално развитие, които вероятно ще събудят вашия интерес:

1. Дигитален маркетинг и оптимизиране на страници (SEO)

Ако обичате да се занимавате с потребителското преживяване (user experience), то за вас ще бъде истинско удоволствие да използвате опита си в програмирането и дизайна, за да увеличавате популярността на разнообразни компании и лица.

Ако изберете кариерaта на специалист по дигитален маркетинг и SEO, ще имате възможността всекидневно да развивате бързината на ума си и своята креативност. Никога няма да скучаете и дори ще се забавлявате.

2. Мениджър за социалните мрежи (Social Media Manager)

Ако си търсите вълнуваща работа, която да ви предоставя възможността да използвате ИТ способностите си, то тази професия е точно за вас.

В наши дни всеки успешен бизнес се опира на познанията си относно социалните мрежи. Благодарение на това компаниите са способни да манипулират тези огромни пространства, за да печелят последователи, да изграждат лоялност към бранда си, да водят разговори с потребителите си – да получават полезна обратна връзка от тях. Но за да се изготви една успешна кампания за социалните мрежи, са необходими много знания и умения.

Образованието на най-добрите мениджъри в тази област обикновено е с технологична насоченост. Те знаят много за програмирането и достигането на готовите продукти до потребителя. Уменията по графичен дизайн и боравенето с продукти на Adobe са също от огромна полза.

3. Мениджър по забавленията (Entertainment Manager)

Звучи примамливо, нали? Повечето хора изобщо не си дават сметка колко много програмиране и технологични познания стоят зад днешните забавления. За да бъде направено едно висококачествено шоу например, е необходима усилена и прецизна работа на компютър. Това е и причината, поради която повечето шоу продукции са менажирани от технологично образовани специалисти.

Виж още: Как по-лесно да работите от разстояние, докато обикаляте света

4. Специалист по комуникациите

От репортерство до писане и публикуване на статии. Проучвания, издирване на материали, тичане по следите на сензацията. Журналистите са винаги в центъра на динамичните събития. Силните вълнения са гарантирани.

И макар да е основно комуникационно и информационно ориентирана професия, ако работите в онлайн издание, със сигурност ще разполагате с достатъчно възможности за програмиране, за да поддържате своите умения.

5. Специалист по работата с клиенти

Някои хора предпочитат да учат за дадено нещо повече, отколкото да го използват на практика. Ако това се отнася и за вас, тази професионална позиция ще ви хареса.

В компании, които предлагат ИТ услуги, винаги са необходими и хора, които да поддържат комуникация с клиентите. За целта се назначават специалисти, които са навътре в тематиката, за да могат вярно и лесно да отговарят на всеки потребителски въпрос. Те трябва да обясняват на клиентите същността на услугите и да достигат до тяхното одобрение. Комуникацията обикновено се провежда посредством социалните мрежи или по телефон/мейл.

Виж още: Поемете контрол над компютъра си – научете се да програмирате!

6. Блогър

Създаването на блог на програмистка тематика е перфектният начин да споделяте знанията и мнението си по всякакви IT въпроси. Ще пишете, ще редактирате, ще коригирате. Бихте могли да публикувате и SEO материали. Ако съдържанието ви е на ниво и успеете да привлечете достатъчно читатели, печалбите няма да закъснеят.

Вече няма нужда да се чувствате изтощени и нещастни от работата си. Алтернативите са многобройни, само трябва да откриете коя е най-подходящата за вас. Замислете се кое е онова, което наистина ще ви радва.

Източник: Bulevard.bg