Среден пръст по цигански

2
Добави коментар

Средният пръст вече не е просто жест. Той се е превърнал в субкултура. Спомням си, че за пръв път ми го размятаха в лицето, когато бях в трети клас. Раздаваше се в двора на училището като безобидно гепи. Не осъзнавах смисъла му. По-късно установих, че имам достатъчно богат речников запас, за да изразявам мнението си чрез езика на тялото, все едно съм някой неандерталец или част от стадо примати. Бързо загубих смисъла му. В последно време обаче с нерадост забелязвам, че да показваш среден пръст е особено актуално и модерно. Не, че виждам нещо лошо в експресивните жестове. Проблемът е, че въпросният пръст разни кретени с охота навират в лицата на българските светила. Христо Ботев, Васил Левски и куп други исторически герои закусват, обядват и вечерят пръстове. Средни пръстове.

В началото започнаха циганите. Снимаха се до некролози, легнали върху гробове, с разпищолени дюкяни и достойнства на показ пред значими паметници. Сваляха портретите на националните герои от стените на училищата, рисуваха им мъжки полови органи до устите и за разкош им шибваха по един среден…дюнер и запечатваха момента в снимка, която с особен кеф споделяха в социалната мрежа. Българите се газираха. Попениха се малко и им мина. После решиха да заживеят по цигански. Извадиха средни пръсти и ги сервираха на Ботев и на Левски. Не на Бойко и на Пеевски. Защото са ни виновни тези, които са ни дали свободата, а не тези, които ни я вземат. Патриотите оплюха отцеругателите. После станаха като тях. Не пипам в политиката, защото не искам да си цапам ценния среден пръст, но съм чувала за партия „Атака“. Тези не бяха ли националисти? Или до толкова я закъсаха, че приемат в свитите си хора, които се гаврят с националните си светини? Последният пример за употреба на среден пръст е снимка на виден атакист, който черпи Левски с мидъл фингър, в знак на признателност към неговото дело. Що за парадокс?!

Христос също узна за обидния жест, благодарение на две български циганки, които имат негова икона в дома си. Независимо, че вероятно е изрязана от някой вестник, тя има стойност. Но явно за тях е просто вариант да прикрият олющената вар по стените на керпичената си колиба и да докажат, че простотията ходи по хората. Сега очаквам паметникът на Самуил да бъде новата жертва на показвачите на средни пръстове. И на вандалите. И на лишените от естетическа култура. Понеже се зарекох, че няма да им го покажа. Ще им го кажа! Духайте…супата. Много пари!

Ивайла Тодорова за FilterDigest

Related posts:

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.