Мога ли да плувам с контактни лещи? + 5 летни съвета за носенето на лещи

12
Добави коментар

Тази година зимата продължи толкова дълго, че вече не вярвахме времето да се подобри. Но ето че лятото идва, а с него се подобрява и настроението ни. Много хора ни попитаха дали е удачно да носят контактни лещи, докато плуват. Този полезен наръчник ще отговори на всичките Ви въпроси, свързани с контактните лещи и водата.

Мога ли да плувам с контактни лещи?  

Краткият отговор е, че трябва да избягвате носене на контактни лещи във водата, когато е възможно.

Ще разгледаме няколко опции за хората с нарушено зрение.

 

Опция 1: Очила за плуване с диоптър

Въпреки че не са много популярни в България, очила за плуване с диоптър се предлагат и тук. Цената им е сравнително висока, но с тях имате свободата да виждате добре под вода. Ако обаче имате астигматизъм, не може да ползвате такива.

 

Опция 2: Еднодневни контактни лещи

Ако не можете да избегнете плуването с контактни лещи, най-добрата опция е носенето на еднодневни контактни лещи и изхвърлянето им щам приключите с плуването. С подмяната на лещите намалявате риска някоя бактерия от водата да се пренесе в окото Ви и да причини дразнене, което може да доведе до инфекция. Добра идея е да използвате капки за очи, за да подпомогнете отмиването на бактериите, когато приключите с плуването. Ако почувствате някакъв дискомфорт, свържете се с Вашия оптик.

Опция 3: Лазерна корекция на зрението

Ако сте запален плувец или спортист, лазерната корекция на очите би била най-добрият избор. С операцията се лекуват миопия, хиперопия и астигматизъм. Цената е висока, но повече никога няма да имате нужда от лещи или очила.

 

Защо водата и контактните лещи не си влияят добре…