Ценни бизнес уроци от детството

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Периодично се случва да получа имейл, който да ме подтикне да направя нещо странно и прекрасно. Последния път получих известие за четвъртия ежегоден турнир по „музикални столове” в Браянт Парк, Ню Йорк. 700 възрастни почитатели на забавленията се събраха, за да повървят, потанцуват, побягат, поседят и – за жалост – да бъдат елиминирани от тази тъй проста детска игра.

Всичко започна като забавление, но участието ми бързо изстреля адреналина ми в космоса и ми отвори очите за много от основните насоки по пътя към успеха, които бях научил като малък. Сигурно и вие ги знаете, но не сте се замисляли за приложението им в живота си на възрастни. Ето и някои от тях:

1. Слушайте внимателно

Най-важното в „музикални столове” е да слушате. Беше невероятно да се намирам сред многохилядна тълпа, в която всички се опитваха да се съсредоточат върху музиката въпреки разсейващите фактори. Открих, че мога да чувам добре познатата мелодия по нови начини. Нямаше значение, че гледах, танцувах и се движех; ушите ми бяха най-важната част от тялото. Помнете да слушате околните по същия начин, когато това е необходимо.

2. Предвиждайте предстоящото

Изобщо не сметнах за нужно да си изграждам предварителна стратегия, тъй като бяха минали 40 години, откакто играх за последно. Но щом се включих, трябваше бързо да преценя кой е възможно най-добрият подход. Той се състоеше от две части. Първо, трябваше да имам готовност моментално да заема най-близкия стол. Това изискваше да знам къде се намирам спрямо всички столове. Второ, ако пропуснех най-близкия стол, имаше голяма вероятност да намеря друг свободен от всички 30 налични в кръга. С други думи, трябваше да съм готов да се състезавам с останалите играчи, за да обиколя кръга пръв и да заема стола. Светът може да се промени мигновено и човек винаги трябва да има план за действие.

3. Следете случващото се около вас

Много неща се случваха в кръга от 30 души. Всеки състезател имаше различна стратегия, чиято цел бе да ме елиминира. Същото е и в света на бизнеса. Трябва непрекъснато да си наясно със следващия ход на всеки играч и да се приспособяваш в движение в случай на директен сблъсък.

4. Бъдете готови да вземете онова, което ви принадлежи

Споделянето е нещо прекрасно, но в живота рядко има достатъчно за всички. Такъв е и принципът на „музикалните столове” – винаги има недостиг. В тази игра щедростта няма да ви донесе нищо. Трябва да сте готови на всяка цена да се доберете до стола. В противен случай губите. В истинския живот, учтивата щедрост понякога не се отплаща положително. Трябва да знаете кога да действате безжалостно. Щом си подсигурите печелившата позиция, ще ви бъде по-лесно да давате и да проявявате великодушие.

5. Бъдете строги, но справедливи

Не е нужно да сте жестоки, за да се съревновавате, но е задължително да сте силни и уверени. Защитавайте правдата. Съдиите бяха изправени пред много предизвикателства, когато някои от играчите нарушаваха правилата или не беше ясно кой първи се е добрал до някой от столовете. За щастие, тези спорове се решаваха само с хвърлянето на монета. Не прекалявайте с компромисите, но не бъдете и груби. Дайте на околните да разберат вашата представа за правене на бизнес, за да можете да се наслаждавате на пътуването.

6. Винаги се дръжте на ниво – не се знае какви хора имате в кръга си

Играта представляваше забележителна смесица от млади и стари нюйоркчани. Имах възможност да говоря с някои от тях. Като човек, който живее и работи в Манхатън, винаги съм намирал за вълнуващо това, че често срещам познати или познати на мои познати. Някой ден липсата на спортсменство може да ви застигне и да ви попречи да впечатлите хората, с които искате да работите. А благодарение на социалните мрежи нищо не остава скрито. Полагайте усилия всяко ваше действие да прави добро впечатление.

7. Каквито и способности да имате, късметът винаги е добре дошъл

Постарах се да играя възможно най-интелигентно. Имах стратегия, бях нащрек и дори си завързах обувките по-здраво, за да мога да бягам по-бързо. И все пак, колкото повече играех и гледах, толкова по-ясно ми ставаше, че победителите разполагаха с късмета да се намират достатъчно близо до стол, когато музиката спреше. Колкото по-успешни сте, толкова по-често се налага да се състезавате с наистина талантливи личности. Трябва да сте във върхова форма, но и да се възползвате от късмета си. Но най-важното е да продължавате напред дори когато опонентът ви е по-голям късметлия от вас.

8. Търсете забавната страна във всичко, което правите

Въпреки че по време на играта непрекъснато се смеех и шегувах, бях изненадан от желанието си да се боря за победата. Музиката спираше, а аз се борех с нокти и зъби за най-близкия стол. Един играч ме изпревари на косъм и за миг ми идваше да го изблъскам на земята. Вместо това обаче се засмях на себе си. Често имам такива животински импулси. Усмихнах се, здрависах се с него и напуснах игралното поле. Седнах и гледах остатъка от играта, наслаждавайки се на красивата гледка към парка в компанията на приятелите ми, които също бяха елиминирани. Всички бяхме възхитени как нещо толкова просто, може да бъде толкова забавно и поучително.

Кевин Даум, писател и предприемач от Топ 500 на списание Inc., за Inc.com