Русия скочи на САЩ заради ФИФА – иска разследване на кацането на Луната

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Напрегнатите взаимоотношения между САЩ и Русия са на път да се изправят пред поредното предизвикателство – руско разследване на американските кацания на Луната, съобщава британският вестник Independent.

В статия, публикувана в руския вестник „Известия”, официалният представител на Следствения комитет на Русия, Владмир Маркин, заявява, че подобно проучване би разкрило нови подробности около историческите пътешествия в космоса.

Маркин се обявява за разследване на изчезването на оригинални видеозаписи от първото кацане на Луната през 1969 година и на местоположението на лунния камък, донесен на Земята след мисиите.

„Не казваме, че американците не са летели до Луната и не са направили записи. Но всички тези научни – а може би и културни – артефакти са част от наследството на човечеството и тяхното безследно изчезване е загуба за всички ни. Едно разследване би обяснило какво се е случило,” пише Маркин.

Вероятността искането да разтревожи експертите от НАСА е малка. През 2009 година космическата агенция призна, че е изтрила оригиналните записи от мисията на Аполо 11, заедно с още 200 000 видеоклипа, за да спести пари. Но оттогава НАСА е възстановила записите от първото кацане, използвайки кадри от други източници, като например CBS News. Организацията казва, че благодарение на вложените усилия, качеството на възстановените видеоклипове е по-високо от това на изтритите оригинални.

Защо тогава Маркин спекулира с конспиративни теории за американските кацания на Луната, случили се преди десетилетия? В статията си, руснакът подчертава, че „американските власти са преминали всякакви граници, стартирайки мащабна антикорупционна операция срещу 9 високопоставени ръководители на FIFA”.

Припомняме ви, че на 2-ри юни президентът на FIFA, Сеп Блатер заяви, че планира оттегляне от организацията заради разследването на САЩ.

„Американските прокурори са се самообявили за върховни арбитри по международните футболни въпроси,” оплаква се Маркин в публикацията. Той смята, че властите бъркат политическите сделки с корупция, и прави препратка към медийните спекулации, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е разрешил изпращането на военна техника в Саудитска Арабия, за да помогне на Германия да спечели Световната купа през 2006 година.