Изложба "Български витраж" открита за посещенения в ХГ "Д. Добрович"

1
Добави коментар

Изложба „Български витраж“ открита за посещенения в ХГ „Д. Добрович“

19.06.2015 / 12:05

На 18.06., в Художествена галерия „Димитър Добрович“/бул. „Цар Освободител“, № 13/ бе открита изложба „Български витраж“, организирана от Фондация Българско Арт Стъкло.

Идеята за събирането в една обща експозиция на образци от майсторите на българския витраж и на снимки на витражи, поставени на места, трудно достъпни за обикновения човек, принадлежи на Юрий Василев, а основен организатор е Искра Павлова – член на фондацията и мениджър и ПР на галерия „Витра”.

„Имаме ли национална школа по стъклопис? Кои са нашите класици и къде се намират техните най-значими произведения? А кои са нашите съвременници? Знаем ли името поне на един български витражист и можем ли да направим разлика между професионална ралота на художник и самодейно хоби изпълнение?“ Тези и много други въпроси, свързани с това старо и прекрасно изкуство, са провокирали организаторите да се опитат да намерят отговорите чрез организирането на този проект.

„Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Николай Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж. Тя представя най-известните автори на нашето време с по една работа в материал, специално създадена за целта. Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път.“

Изложбата ще гостува в Сливен до 6. август. Заповядайте!

Още снимки от новината