Ритуалът сплитане на плитка

1
Добави коментар
nordic
nordic

Както Ви обещахме в статията Славянски древни защитни обичаи – плитката, публикуваме ритуалите и заклинанията, които славяните изричали по време на сплитане на плитки.

Ритуалът сплитане на плитка и заклинание за защита на кърмещи майки

Кърмещата майка сплитала плитка, за да се защити от уроки, внезапно спиране на млякото и негативно влияние върху нея и нейното бебе. Майката изпълнявала следния ритуал:

Първо разресвала косата си 7 пъти и я разделяла на 3 части. Сплитала на плитка всяка от частите, след което оплитала 3-те плитки, произнасяйки думите: „Косите си сплитам, млякото си спасявам, предпазвам го от горчивина. Срещу чуждите думи, мисли и лоши пожелания словото да ми помогне, коса косата да гали, меко да се разнесе, както се разнасят добрите и светли думи, да се лее мляко сладко, малкото ми детенце да е радостно и здраво. Думите ми са силни!“ След изричането на последните думи косата се завръзвала с червена връв или лентичка с червени и бели цветове.

Ритуалът сплитане на плитка и заклинание за защита от уроки

Ако жената подозирала, че е урочасана сплитала косите си за защита по специален ритуал. Това правела и когато имала среща с недоброжелатели. Сплитала косата си и пъхвала в нея малко гребенче – отличен амулет срещу уроки. Смятало се, че заплетените коси (подобно на възлите в броениците бел. на автора) объркват лошите мисли на хората, а гребенът неутрализира злото. Докато се плетела плитката се изричали следните думи: „Косите си заплитам, чуждите лоши мисли обърквам. Те няма да разплетат моите коси, няма да ме урочасат, няма да ме обидят, няма да пречупят моята воля. Гребен в косата си пъхвам, бода с гребена враговете и душманите. Нека лошите мисли да им се върнат и мен да не засегнат. Думите ми са силни!“

Ритуал сплитане на плитка и заклинание за намиране на любов

Ако момата искала да намери своята любов, то тогава на растяща Луна, в полунощ, разпускала косите си, разресвала ги пред прозореца, огрявана от лунна светлина или просто съзерцавайки Луната.

Момата разресвала косите си и мислела за желанието си, визуализирала го – представяла си мислено как рамо до рамо, ръка за ръка, стои до нея нейният любим (конкретен или абстрактен човешки образ). В момента, в който си представела ясно тази сцена жената започвала да плете плитката си, произнасяйки следните думи: „Както плета косите си, така и да намеря любовта, както косата е здрава, така и любовта да е силна, както има три кичура коса, така да има и любов за мен! Нишка по нишка, любовта да привлека!“ След като плитката била оплетена и заклинанието изречено, момата лягала да спи.

© Езомистика

 

31