Днес и утре след залез могат да се видят Юпитер, Венера и Луната една до друга

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Sky & Telescope diagram

Тази вечер и на 21 юни около час след залез Слънце на западния хоризонт ще могат да се наблюдават три ярки астрономически обекта – планетите Юпитер и Венера и тънкият все още сърп на младата Луна. Това каза за „Фокус” Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

 

„Те ще бъдат наблюдавани на видима близост от няколко градуса една до друга, като светли небесни тела. Това ще привлича погледа на всеки, който е под открито небе привечер в полумра”, заяви Маркишки.

 

Н 20 юни към Венера и Юпитер ще се приближи и Луната.

В този момент Луната ще се намира на около 400 000 км от Земята, Венера – на 90 млн. км, а Юпитер – на 890 млн. километра, информира Sky & Telescope.

 

Според Пенчо Маркишки сравнително малък е броят на хората, които знаят, че ярките планети от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око.

 

„Тези т.нар. съединения между планети и Луната са удобни и всеки човек, който е любопитен може да излезе, да ги погледне и да разбере коя планета коя е, без да има нужда да му обяснява по-добре запознат човек. Например най-ярката планета е Венера и не е нужно човек да бъде специалист, за да се досети, че това всъщност е тя. В този смисъл тези съединения могат да бъдат използвани и с учебна цел”, подчерта Маркишки. Той уточни, че явлението ще може да се наблюдава с невъоръжено око.

 

„Разбира се, който има бинокъл, може да погледне, тъй като в момента Венера изглежда като сърп. Гледана с просто око, тя е много ярък звездоподобен обект, но ако я наблюдаваме с бинокъл, тя изглежда наполовина и е осветена. Това е интересен факт за тези, които не знаят това”, посочи физикът. Той отбеляза, че малко хора знаят, че Венера и Меркурий като две вътрешни планети се наблюдават във фази, както Луната.

 

„Венера в момента е такава фаза – 41 % от дискът й е осветен”, допълни той.

 

Още по-интересно събитие ще се случи на 30 юни, когато Венера и Юпитер ще се сближат толкова, че ще изглеждат като блестяща двойна звезда на вечерното небе, която ще може да се закрие от погледа с края на пръста на протегнатата ръка.