Розовата хималайска сол – невероятен дар от природата

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Преди няколкостотин милиона години запасите от кристализирана морска сол, които сега се намират дълбоко в Хималаите, били покрити с лава. Лавата се втвърдила и солта под нея не се е излагала на никакви външни въздействия. 

Този факт е особено важен в днешните времена, в които човешкото замърсяване засяга всяко кътче от природата. Поради това се смята, че Хималайската розова сол е най-чистата сол, която може да се намери на Земята. Розовият цвят на солта е индикация, че тя е богата на минерали и има високо съдържание на желязо.

Ползи от Хималайската сол

Хималайската сол съдържа над 80 минерали и елементи. Около 85% от състава й е натриев хлорид, а останалите 15% включват магнезий, калций, калий, натрий, бикарбонат, бромид, борат, стронций, флуорид и др.

Поради наличието на тези минерали Хималайската сол има следните полезни действия:

– Разтваря и премахва вредните токсини; – Създава електролитен баланс; – Повишава хидратацията; – Регулира съдържанието на вода, както вътре в клетките, така и извън тях; – Балансира водородният показател pH и помага за намаляване на киселинния рефлукс; – Предотвратява мускулните спазми; – Подпомага метаболизма; – Укрепва костите; – Понижава кръвното налягане; – Помага на червата да абсорбират по-добре хранителните вещества; – Предпазва от гуша (увеличение на щитовидната жлеза); – Подобрява циркулацията в организма.

Смята се още, че повишава либидото, намалява признаците на стареене и помага за детоксикацията на организма от тежки метали.

Розовата Хималайска сол срещу обикновената морска сол

Розовата сол се добива в планината, но технически тя също е морска сол. Солта идва от соленоводните морски басейни – океани, морета и езера. Хималайската сол обаче е предпазена от всякакви външни влияния и поради това се смята за най-чистата форма на морска сол в света.

Предлаганата на пазара рафинирана готварска сол е лишена от всички полезни минерали, освен натриевия хлорид. Освен това тя е подложена термична и химическа обработка. Съдържа и противослепващи агенти, които пречат на солта да се разтвори в организма. По този начин тя се отлага в органите и тъканите, а това води до тежки здравословни проблеми. И накрая, йода, който се добавя в готварската сол най-често е синтетичен, което го прави труден за обработване на тялото. Шокиращо е, но според законодателството на повечето държави в готварската сол е позволено да се съдържат до 2% добавки.

Различните приложения на розовата Хималайска сол

– За готвене – солта се смила предварително, поставя се в солница и се използва като всяка друга сол.

– Солни плочи – използват се като подноси, подсолявайки леко вкуса на продуктите върху тях. Могат да се използват по няколко начина: Охладени – може да поставите върху тях плодове, зеленчуци, суши,сирене и др.; Замразени – за студени десерти, сорбета и др.; Нагорещени – за изсушаване и затопляне на зеленчуци, скариди, филе от риба, тънко нарязани пържоли или дори за пържене на яйца. Плътните солни блокове осигуряват равномерно разпределение на топлината по цялата им повърхност. Най-хубавото на плочите с Хималайска сол е, че имат естествено анти-микробно действие и почистването им изисква само едно бързо изплакване.

– За баня – разтворена във ваната Хималайската сол има детоксикиращо действие. Нейните хранителни съставки стимулират кръвообращението и успокояват болките в мускулите. Наличието на над 80 минерали и елементи подхранва кожата и носи лечебен и терапевтичен ефект върху ума и тялото.

– Пречистване на въздуха – това са кристалните скални лампи с Хималайска сол, които пречистват въздуха.

– За декорация – на пазара се предлагат все повече красиви интериорни предмети за дома, изработени от Хималайска сол.

Източник: newage.bg