10 безумни твърдения, в които хората вярват

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 14.10.2013

Всеки вярва в нещо. Не става дума (само) за религия и бог(ове), а за какви ли не странни „факти“, поверия, легенди, измислици и фалшификации, които отдавна са разобличени. Или просто за това, че неграмотността по някои въпроси и липсата на елементарни познания в някои области карат някои наши съвременници да вярват в пълни нелепици… и даже не говорим за кемтрейлс (конспиративната теория за химическите самолетни линии, от англ. chemtrails). Сайтът БГ татко се разходи обстойно из международната преса, за да потърси и подреди някои от най-шантавите неща, в които доказано все още вярват достатъчно много хора. Ето 10 безумни твърдения, в които хората вярват.

10. Млякото и яйцата ги събираме от растения

Проучване от 2012 г. сред подрастващи във Великобритания показва, че смайващо количество деца и младежи изобщо си нямат представа откъде идват животински продукти като бекона, яйцата или млякото. Цели 40% от децата не могат да свържат снимка на крава със снимка на мляко, а 11% смятат, че яйцата и млякото се правят от брашно.

9. Колата е плодов сок

Пак във Великобритания е широко разпространена препоръката да се изяждат по пет плода и/или зеленчука дневно, за да си в добро здраве. Чудесно – но, оказва се, 10% от родителите в страната смятат, че парче плодов кейк, кока кола или подсладено бонбонче се броят като плод или зеленчук. Но глупостта удря истински в тавана със следния факт: 1 от 20 души не знае, че портокалите са плодове.

8. Кацането на Луната не е истинско

Естествено, това е най-разпространената фалшификация. Години наред вярващи във всякакви конспиративни теории търсят и предлагат „доказателства’, че американците не са били на Луната. Нищо чудно, че 6% от самите американци и цели 25% от британците не вярват в това, че човек някога е стъпвал на Луната. До момента никой не е успял да докаже съмненията си, но пък има множество не само американски, но и международни доказателства, че мисиите „Аполо“ са се състояли.

7. Гравитацията може да се види

Гравитацията е природна сила и универсална константа. Не можете да я видите, но лесно можете да видите ефекта й – като например пуснете някакъв предмет и той падне на пода. Въпреки това цели 18% от британците смятат, че могат да видят гравитацията…

6. Лазерните мечове от Star Wars наистина съществуват

20% от британците вярват, че лазерните мечове от филмовата сага са напълно истински. Разбира се, лазерите действително съществуват и днес е вече напълно възможно да се произведе някаква подобна играчка, но – играчка, не бойно оръжие за дуелиране…

5. Америка е получила независимостта си от Франция

Милиони американци всяка година на 4 юли излизат да празнуват независимостта на страната си. Оказва се обаче, че 19% не са сигурни независимост от кого е получила Америка, а други 2% са напълно убедени, че я е получила от Франция.

4. Обама не е роден в САЩ

Макар че вече кара втория си мандат, хиляди хора твърдят, че президентът Обама не е американски гражданин – и това няма никаква връзка със силния слънчев тен на кожата му, разбира се. Въпреки че администрацията показа оригинала на рожденото му свидетелство, те упорито твърдят, че това е фотошоп. Обявени бяха милиони долари награди от различни източници, ако някой докаже твърдението си, но те и досега си стоят невзети. Не е ясен точният брой на хората, вярващи, че Обама не е американец по рождение, както и че е мюсюлманин, но те са предимно от бялото мнозинство в Америка.

3. Вещиците съществуват

Магията съществува само в книгите за Хари Потър, но според Галъп 75% от американците вярват сериозно в паранормалната активност. И това число е устойчиво в последните години. Колкото и да са разобличавани всички магии, духове и вещици, хората си вярват и това е…

2. Земята е плоска

Това е толкова налудничаво в наши дни, но се оказва чиста истина – има хора, които още вярват, че Земята е плоска. Всяка снимка от космоса или друго научно доказателство според тях са фалшиви и са част от „международна конспирация, целяща да заблуди широката публика с цел извличане на печалба от тази лъжа“.

1. „Титаник“ е само филм, никога не е съществувал наистина

Миналата година бе отбелязана 100-годишнината от трагедията на „Титаник“ и тя бе широко отразена от медиите в цял свят. Това обаче страшно изненада много хора, които си мислеха, че това е просто филм, а не реален кораб и реална случка. Но не този обикновен факт води „Титаник“ на върха на тази класация, а това, което той показва. А той показва, че „Титаник“ е потънал преди толкова много години, че това събитие просто е избледняло в колективната памет на по-младите поколения.

Коментари

коментар(а)

Подобни: конспирации, лъжи