Най-известните плакати в света

1
Добави коментар
siventbg
siventbg

Няколко интересни факта зад най-известните плакати в света.

Тук сме подбрали 11 от най-популярните снимки, станали световно известни заради отпечатването им върху постери заедно с интерсни факти около това как са били заснети.

1. Обяд върху небостъргач – „Lunchtime atop a Skyscraper”

 

Легендарната фотография е била заснета от смелия фотограф Чарлс Ебет на 29 Септември 1932г. На снимката са изобразени 11 работника, които обядват през почивката си на 69-ия етаж на сградата на RCA-Radio Corporation of America (сега принадлежаща на GE) в Ню Йорк през последния месец на строеж. Снимката се появява в приложението на неделното издание на New York Herald Tribune. Повечето от мъжете са вече разпознати от членовете на техните семейства. Мъжете най-отляво и най-отдясно са съответно Мати О’Шайнеси и Патрик (Сони) Глин. И двамата напускат заедно Ирландия през 1920 г., за да започнат нов живот в Америка. Четвъртият от дясно на ляво е Франсис Майкъл Рафърти, а вляво от него седи най-добрият му приятел Стреч Донахю. Третият от ляво на дясно е Остин Лоутън, а петият е Клод Стаг – двамата от Ню Фаундленд. Вторият от дясно е Томас Нортън от Ирландия. Същият ден Ебет успява да направи още една снимка наречена „Мъже, спящи върху греда”, която изобразява същите работници, дремещи върху трегер на върха на небостъргача.

Интересен факт: Авторът на снимката дълго години е бил посочван като „Неизвестен”. Собственикът на авторските права върху „Обяд върху небостъргач“ са Bettmann Archive, придобити по-късно от Бил Гейтс чрез неговата компания „Corbis”, дълго време не успява да разпознае Ебет като изпълнителя до 2003 г., когато частна детективска фирма успява да разкрие самоличността му. Самата снимка много пъти е била приписвана на Люис Хайн, чиито фотографии документират построяването на Empire State Building през 1931г.

 

2. Ние можем да го направим! – „We Can Do It!”

Този постер е бил създаден от графичния дизайнер Хауърд Милър. През 1941 г. от Westinghouse Company забелязват таланта на Милър и го наемат, за да създаде серия от плакати мотивиращи работническата сила не чрез заповеди, а чрез внушаването за „дълг към Америка”. Година след отпечатването му, този постер става известен като „Rosie the Riveter“ след излизането на едноименната патриотична песен. Плакатът става символ на всички жени, които са заети във военното продоволствие и заемат местата на мъжете, биещи се на фронта. Милър използва за вдъхновение снимка на Жералдин Дойл, която работи по това време във фабриката. Ироничното е, че Жералдин се задържа само две седмици на работа преди да напусне от страх, че ако си нарани ръката няма да може да свири на своето виолончело. Плакатът става известен едва през 70-те и 80-те години, когато е използван от адвокатите, защитаващи равенството на жените на работното място.

Интересн факт: Жералдин Дойл, която е вдъхновението за направата на известния постер умира през 2010 г. на 86 г. Те не знае, че е била модел за плаката, докато не прочита статия в списание Modern Maturity през 1984г., свързваща нейната снимка с плаката на Милър.

 

3. Фара Фосет

Когато тази снимка е заснета, Фара Фосет е все още неизвестна актриса. Все още не е подписала договора си за хитовия филм „Ангелите на Чарли” и има участие само в няколко реклами по телевизията. Нейният агент иска снимки на Фосет по бикини и наема фотографа на свободна практика Брус МакБруум, с който тя е работила преди това. Снимката е направена край басейна в къщата на Фосет в Бел Еър, Лос Анджелис (Калифорния), където тя живее с мъжа си по това време – актьора Лий Мейджърс. Според приятел на Фосет, тя сама е направила прическата си и се е гримирала без помощта на огледало. Фосет фиксира своите руси кичури с помощта на лимонов сок. МакБруум използва старо индианско одеяло, с което покрива седалката на колата си за декор. Фосет изпробва няколко различни бански костюма, но най-добрата снимка се получава, кагато тя облича цял червен бански, за да прикрие белег върху корема си от детството. Фосет избира 6 снимки от общо 40-те заснети фото-ленти и по-късно се спира на две от тях, които да бъдат публикувани. Само през 1976 г. този постер се продава в 12 милиона копия.

Интересен факт: На 2 февруари 2011г. близо 2 години след смъртта й, близки на Фосет даряват няколко нейни вещи на Смитсъновия Национален Исторически Музей, като сред тях е и червения банкски костюм, който тя носи по време на снимките на известния плакат.

 

4. Лорд Китченер те иска – „Lord Kitchener Wants You”

Този известен плакат за набиране на доброволци, изобразяващ Държавния Военен Секретар – Лорд Китченер, се появява на 5 Септември 1914г. на корицата на сп. London Opinion. През същия месец се регистрират и най-голям брой доброволци. Китченер успява да набере най-голямата доброволническа армия, която Великобритания някога е имала, за да воюва срещу Германия на Западния фронт. През 1916г. лорд Китченер умира, когато корабът, с който пътува за преговори с Русия е потопен от немска мина. След отварянето на военните досиета, военните историци го въздигат заради стратегическата му визия за полагане на основите за разширяване на производството на боеприпаси и неговата централна роля в разширяване на британската армия

Интересен факт: Този плакат е основа за създаването на легендарния плакат на Чичо Сам  „I Want You For The US Army”, който е широко използван за набиране на войници през Първата и Втората световна война в САЩ.

 

 

5. Tennis Girl

Известният плакат е наречен просто „Тенис момиче” и е създаден от Мартин Елиът през 1976 г. Когато го пускат в продажба той успава да генерира повече от 2 милиона продажби, повечето купени от млади момчета в тийнейджърска възраст. Фотографията изобразява 18 годишната студентка по изкуства Фиона Бътлър, която е приятелката на Елиът по това време в Университета Бирмингам. Фиона не играе тенис и се налага да вземе назаем тенис екип и ракета от своя приятелка. Тя носи гуменките на баща си и използва любимите топките за игра на кучето си като ги разпръсква върху игрището. Елиът успява да я убеди да й направи снимка, докато тя повдига роклята си и показва част от дупето си, разкривайки, че всъщност не носи бельо. По-късно Елиът продава правата за разпространение върху снимката на компанията за постери и календари „Athena”, но запазва авторските права и спечелва над £250,000 от такси върху правата. Фиона Бътлър не получава и пени от разпространението на постера.

Интересен факт: Фиона е сега на 57 години (през 2015г), майка на три деца и работи като илюстратор на свободна практика. Тя не съжалява, че е позирала за снимката, въпреки, че не е спечелила нищо от нея. Фотографът Мартин Елиът умира през 2010г. на възраст 63 години. Можете да видите как Фиона изглежда днес, позирайки до известния плакат.
През годините са направени множество имитации на тази известна снимка, като това включва и много от популярните британски мъже комици и тенисисти (Пат Кеш).
С удоволствие ще Ви спестим техните снимки, но ще Ви покажем тази на Кайли Миноуг.

6. Алберт Айнщайн

Тази най-известна снимка на Алберт Айнщайн е направена на 14 Март 1951г.  от фотографа Артур Сасе. След празненство за 72-ия му рожден ден в Принстън, Сасе и други фотографи се опитвали отчаяно да убедят Айнщайн да се усмихне пред фотоапарата. По това време Айнщайн е вече в колата, прибирайки се след събитието и е уморен от усмихване пред фотоапарата цял ден. След като папараците упорито не го оставят на мира, той се провиква „Стига, това е достатъчно!”. След като и тези думи не свършват работа, реакцията му пред фотографите е дори по-добра. Създава се една от най-известните снимки на Айнщайн.

Интересен факт: На оригиналната, снимка Айнщайн седи на задната седалка между д-р Франк Айделот, основателя на Institute for Advanced Study и своята жена. Айнщайн толкова харесва снимката, че я изрязва, така че само неговото лице да се вижда. Той прави няколко копия от нея и я изпраща като поздравителна картичка на най-близките си приятели.

7. Американско момиче в Италия – „American Girl in Italy”

Снимката е направена от американската фотографка Рут Оркин приз 1951 г. Оркин заминава за Израел като фотограф на сп. Life Magazine, а от там за Флоренция, където среща своята приятелка и актриса американката Джинкс Алън. Двете разговаряли за своите преживявания като обикалящи света млади жени и на Оркин и идва идеята да запечата в снимки няколко такива момента. Така тя създава албум от фотографии наречен „Не се страхувай да пътуваш сам” като заснема своята приятелка докато прави покупки на пазара, пресича улиците на Флоренция, пътува в трамвай  или флиртува с млади мъже в местно кафене. След като Оркин вижда как всички мъже впиват погледите си в Алън, тя я моли да мине още веднъж и прави само две снимки, които стават известни в цял свят. Рут Оркин умира през 1958г. на възраст 63 г.

Интересен факт: Жената от снимката, известна днес като Нинали Крейг признава: „Наслаждвах се на всяка една минута. Те бяха италианци, а аз обожавам италианците.” След повече от 60 години от заснемането ѝ можете да видите как изглежда Нинали днес.

8. Целувка до Хотел дьо Вил – Kiss by the Hotel de Ville

През 1950г. сп. Life възлага на френския фотограф Робърт Дуисну да направи серия от снимки на влюбени двойки в Париж. След като вижда двойка влюбени с вплетени устни, той се приближава към тях и ги моли да се целунат отново, за да направи снимка. Франсоа Делбар (20) и Жак Карту (23) са актьори и позират за снимка на три места из Париж – на Плас дьо ла Конкорд, след това на Рю дьо Риволи и накрая пред Хотел дьо Вил. След като се появява с сп. Life, снимката е забравена в архивите за повече от 30 години. Тя е открита отново от компания за плакати и се превръща в един от най-известните постери по света. Поради големия успех на плаката, много хора започват да твърдят, че именно те са целуващата се двойка, а през 1993г. една от двойките завежда дело срещу Дуисну заради това, че не им е поискал разрешение преди да ги заснеме. В процеса на делото фотографът се налага да признае, че снимката не е спонтанна и се е наложило да изполва модели, за да я заснеме. С това признание делото е прекратено. След повече от 40 години в неизвестност, Делбар изважда оригиналът наяве, заедно с подписа на фотографа, който Дуисну й изпраща няколко дни сле заснемането.

Интересен факт: По-малко от година след заснемането, младата двойка се разделя. Франсоа се омъжва за Алън Борне, режисьор на рекламни и документални филми. Жак Карту до края на живота си се занимава с отглеждане на лозя в Южна Франция. През 2005 г.  Франсоа Борне пуска на търг оригиналната снимка с първоначална цена от $25,000, но успява да получи повече от $200 000. Моежете да видите нейна снимка от 2005г., държейки известната фотография в ръцете си.

9. Че Гевара – Che Guevara

Известната фотография е направена в Хавана, Куба на 5 Март 1960г. от Алберто Корда. Той успява да направи снимката, когато за кратко Че Гевара се повява на сцената, докато Фидел Кастро произнася реч в памет на жертвите от експлозията на товарния кораб La Coubre в пристанището. Двуцветният плакат на Че Гевара е създаден през 1968г. от ирландския художник Джим Фитцпатрик. Образът му е сред 10 най-известни икони на света редом до Мона Лиза. Негови репродукции се повявяват върху плакати, тениски, чаши и всякакви повърхности, върху които може да се печата. Можете да видите и другите снимки, които Корда успява да направи на Че Гевара този ден.

Интересен факт: Фитцпатрик първоначално пуска снимката си свободно без да се възползва от авторските права. Поради комерсиалното използване на образа обаче, той планира да прехвърли всички авторски права на семейството на Че Гевара.

10. Али срещу Листън

Тази фотография и популярен постер е направена от фотограва на сп. Sports Illustrated – Neil Leifer, който е смятан за един от най-добрите спортни фотографи в света. На 25-ти Май 1965г.  Мохамед Али и Сони Листън се срещат на арената за втори път. Али (известен тогава като Касиус Клей) печели битката предната година и края на втората им битка остава един от най-оспорваните в историята на бокса. На половината рунд Листън пада на ринга, Али отказва да се отдръпне в ъгъла си и вместо това застава над Листън сочейки и викайки към него „Ставай и се бий, загубеняко!”. Точно в този момент Liefer прави снимката.

Интересен факт: Sports Illustrated често изпращат двама фотографи, за да покрият боксов мач като конкретно за този мач, те изпращат Leifer и Herb Scharfman, който също е считан за един от най-добрите. „Нямаше значение колко е добър той, просто беше на грешното място.” – казва Leifer за своя колега. Scharfman е фотографа, който може да бъде видян между краката на Мохамед Али в другия край на ринга. Между 1963 и 1972 г. фотографиите на Scharfman се появяват на кориците на сп. Sports Illustrated 14 пъти. 25-ти май 1965 просто не е неговата нощ.

11. Победата над Япония на Таймс скуеър – V-J Day in Times Square

Тази фотография е заснета на 14-ти Август 1945г. от Алфред Айзенстадт и публикувана седмица по-късно в сп. Life magazinе. Снимката е заснета напълно случайно на Таймс Скуеър, когато е обявена победата над Япония. Азенстадт е правил много снимки по време на различни места и не е имал възможността да разбере имената на двамата от снимката. Понеже лицата и на двамата са закрити, много хора твърдят, че именно те са били заснети. Самоличността на медицинската сестра във фотографията не е била ясна до края на 70-те години, когато Едит Шайн пише писмо до Айзенстадт, за да му потвърди, че именно тя е жената от снимката. От всички сестри, твърдящи същото, Айзенстадт потвърждава само нейната самоличност. Едит Шайн, която умира през 2010г. на 91 години, си спомня момента и казва, че един моряк я сграбчва в силна прегръдка, за да я целуне и потвърждава, че го е оставила да направи това, понеже той се е бил във войната за нея. Много мъже също твърдят, че са моряка от снимката. Този, който се откроява най-много е Глен МакДъфи, който тогава е бил едва на 18г. Когато описва целувката по ТВ предаването „Добро утро Америка”, той казва „Беше добра целувка. Беше мокра целувка… Някой ме пита дали е била целувка с език. Аз отговорих: „Без език, но беше страхотна целувка.” МакДъфи преминава тест с детектор на лъжата в потвърждение на думите си. Тук може да намерите вариант на снимката отпечатан като постер (плакат).

Интересен факт: Повечето хора не знаят, че съществува друга снимка на същата двойка по същото време, но от различен ъгъл, заснета от фото-журналиста Виктор Йоргенсен. Тя също се  е превърнала в популярен плакат. Неговата снимка е публикувана на следващия ден в New York Times и е озаглавена „Целувка за сбогом на войната”.

EXTRA. Стереограми

Тези плакати стават популярни през 90-те. През 1991г. компютърен програмист работи заедно с художник и разработват първата пълноцветна стереограма използваки усъвършенстван софтуер за 3D моделиране и пълноцветни арт техники. За да видите 3D изображението трябва да отклоните фокуса на очите си все едно, че се фокусирате върху обект на по-голяма дистанция отколкото е стереограмата. Успех!

Последна редакция: Май 20, 2015