„Ислямска държава” прави провинция на руска територия

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) обяви, че създава провинция или вилает на територията на Чечня, Ингушетия, Дагестан и Кабардино-Балкария, съобщи gazeta.ru.

Изявление по този повод направи вторият човек сред терористите Абу Мохамед ал-Аднани. Вече е определен и управител или валия на територията, която изцяло е разположена в пределите на Руската федерация. Водач ще е Абу Мохамед Кадарский. През юни в интернет се появи видео, на което главите на ислямското нелегално движение в тези републики се заклеха във вярност на лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади.

Междувременно украинските служби за сигурност съобщиха на сайта си, че са намерили междинен пункт на ИД в Днепропетровск. Задържани са две рускини, които по-рано били експулсирани от Турция и Египет за участие в терористични дейности. Ислямистите дошли в Украйна нелегално от територията на Русия, под предлог че идват на „почивка“.

Късно в сряда членове на ИД нападнаха сирийския град Кобани, разположен недалеч от границата с Турция, предаде Ройтерс. Те взривиха един автомобил и започнаха настъпление срещу населеното място от три страни. Смята се, че при атаките са убити най-малко 20 мирни кюрдски жители, а поне 70 са ранени.

Кобани се контролира от кюрдските опълченци, които през януари успяха да си го извоюват обратно от терористите. Според сирийски правозащитници ислямистите сега отново владеят част от града. Губернаторът на турската провинция Шанлиурфа обаче опроверга твърденията, че ислямистите са завладели града.

Източник: http://www.novinar.bg