Черен и зелен чай

1
Добави коментар
fena3000
fena3000

Черен и зелен чай

Чаят е универсална напитка за поддържане на здравето и възстановяване на силите. Той има комплексно лечебно и профилактично действие, засягащо всички физиологични системи на организма.

Това действие обикновено е меко и неспецифично, с други думи, води до общо подобряване на здравословното състояние, до повишаване на адаптивните способности и съпротивителните сили на организма, до увеличаване продължителността на живота и други. По аналогия с женшена, елеутерокока и други растения чаят може да бъде наречен „малък“ адаптоген.

Според съвременните данни, за да се прояви напълно профилактичният ефект на чая, дневно трябва да се изпиват поне по 5-6 чаши, а за да се получи изразен лечебен резултат – от 6 до 10 чаши. В този случай чаят не бива да бъде много силен (особено при някои заболявания) и трябва да бъде топъл, но не горещ (така се усвоява по-добре). Най-изявен лечебен ефект притежава зеленият чай, а малко по-слаб – черният.

Доказано е, че кофеинът в чая (който действа доста по-меко от този в кафето) понижава равнището на млечната киселина, гликогена и други продукти на обмяната, които отразяват степента на умора и изтощение на мускулите. С това се обяснява и благотворното въздействие на чая върху сърцето – той го прави по-издръжливо и го предпазва от инфаркт. Освен това чаят притежава Р-витаминна активност, благодарение на която заздравява стените на съдовете и капилярите и ги прави по-гъвкави и еластични.

Друго негово ценно свойство е, че не само предотвратява отлагането на мазнини и мастоподобни вещества (липиди) по стените на съдовете, но и разрушава вече натрупаните мастни плаки. И това не е всичко: чаят нормализира функциите на сърдечно-съдовата система като цяло. Той леко ускорява кръвообращението и разширява съдовете на мозъка и сърцето, нормализира артериалното налягане и премахва някои неприятни симптоми, свързани с това заболяване – например мигреноподобното главоболие (в този случай чаят трябва да се съчетае с аспирин или парацетамол).

При вегетативна невроза и хипотония (ниско кръвно налягане) е добре да се пие малко по-силен черен чай.

Чаят има свойството да очиства кръвта – полифе-нолите в него активно свързват и извеждат от организма канцерогенните вещества. Освен това чаят засилва имунитета, което значително намалява риска от редица заболявания.

Способността на чая да извежда радиоактивни и други вредни вещества от организма се увеличава, ако той се съчетае с шипки и мед (няма значение под каква форма се приемат шипките – отвара, сироп и др.). Лекарите препоръчват да се пие чай по време или след дълго заседаване пред телевизора или монитора на компютъра (те също имат слабо излъчване).

Добре известни са свойствата на чая да облекчава всички симптоми при простуда и грип и да ускорява оздравяването. Това негово действие значително се засилва, ако чаят се комбинира с билки (липа, мента, мащерка и др.), мед и лимон.

За лечение на простуди чаят може да се употребява в неограничени количества, като принципът е: колкото повече – толкова по-добре. Трябва да се внимава само при наличие на висока температура. В такива случаи с чая не бива да се злоупотребява, тъй като това претоварва сърцето и бъбреците.

Чаят е естествен стимулатор за дейността на нервната система, който упражнява умерено тонизиращ, но доста продължителен ефект.

Той рказва тонизиращо въздействие върху цялата нервна система на човека – и върху централните, и върху периферните й отдели. Например чаят значително съкращава времето за реагиране, защото ускорява както обработката на информацията в мозъка, така и предаването на нервните импулси.

Трябва да се отбележи, че в сравнение с кафето стимулиращото действие на чая е по-равномерно и продължително. Тонизиращото действие на кафето се проявява през първите 1-2 часа след приемането му, като достига максимума си през първия час. Тонизиращото действие на чая трае около 6 часа, като достига максимума си (малко по-нисък, отколкото при кафето) през първия половин час, след което се стабилизира и много бавно намалява през следващите 4-5 часа.

Друга особеност е, че чаят оказва не само краткосрочно, но и дългосрочно тонизиращо въздействие върху нервната система. То се дължи вече не на кофеина, а на съдържащия се в чая комплекс от витамини (главно от групата В) и микроелементи. Това действие хармонизира нервната система като цяло, нормализира дейността й, прави я по-издръжлива към силни и неочаквани дразнители.

Чаят е мек психостимулатор, който засилва и ускорява много психични процеси: изостря работата на анализаторите (особено зрението) и повишава общо чувствителността и възприемчивостта на нервната система; увеличава бързината на реакциите; подпомага усвояването и запаметяването на нова информация; улеснява концентрацията на вниманието и подобрява устойчивостта и разпределението му; ускорява мисловния процес и е свързан специално с творческото мислене и генерирането на нови идеи.

Днес широко се използва понятието „стрес“. Най-общо (макар и доста неточно) с тази дума се обозначава реакцията на човека спрямо всяко силно неблагоприятно въздействие на средата. Стресът може да бъде както физиологичен, така и психологичен (емоционален).

За борба със стреса успешно се използват растения, наречени адаптогени – женшен, елеутерокок и някои други. Чаят също спада към растенията, притежаващи адаптогенен ефект, макар и малко по-слаб.

Антистресовото действие на чая се изразява по следния начин:

чаят действа като „бърза помощ“ при внезапен стрес, например когато човек получи крайно лоша, травмираща новина;чаят е добро профилактично средство и повишава общата поносимост както спрямо физически, така и спрямо емоционален стрес (човек става по-малко чувствителен към различни стресови фактори иекстремни условия); чаят повишава издръжливостта, увеличава времето на съпротива срещу стреса и отдалечава настъпването на фазата на изтощение (някои специалисти са на мнение, че в стадия наактивна борба със стресиращи-те фактори кофеинът е вреден, тъй като стимулира и ускорява „изгарянето“ на ресурсите на организма);чаят е полезен и след претърпян стрес, защото успешно компенсира изразходваните витамини и микроелементи и възстановява силите.

Депресията е доста сериозно разстройство и такава диагноза може да постави само лекар. Но в ежедневието сме свикнали да определяме като депресия всяко по-трайно понижаване на настроението.

В медицината антидепресанти се наричат лекарствата, които подобряват фона на настроението. Чаят също е своеобразен антидепресант и умерено повишава този фон.

Категории:Блог, РецептиТагове:АкваСорс, билки, здраве, зелен, имунитет, продукти, чай, Черен