Пърленки със сирене и зехтин

5
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Пърленка е името, с което в някои фолклорни области на България наричат вид тънка питка, с дебелина и големина, колкото малка или средна пица. Тези питки наподобяват по технология на приготвяне традиционните родопски катми. Пекат се на сач, както и катмите, но тестото е обичайното хлебно и дебелината им е малко по-голяма. В някои краища на България пърленка казват и на катма, която се приготвя по този начин. Пърленките обикновено се консумирали топли и гарнирани с бяло саламурено сирене и лютеница.

Четете всеки петък “Вкусотийките на Jolie“

Обичайният начин на гарниране е бил като лютеницата се намазвала изцяло върху пърленката и по нея се поръсвало натрошено бяло сирене. Може да се приеме, че пърленката е български аналог, или дори първообраз на популярната италианска пица. В случаите, когато пърленките са тънки като мекици, или като катми, се навиват на руло, в което има поставена някаква плънка. При този начин на консумиране, тя прилича на традиционния арабски дюнер.

Представям ви моята любима рецепта за пърленки, в която сиренето е скрито в тестото. При самото печене то поема топлината, вкуса и аромата на зехтина. Консумирайте ги самостоятелно кaто закуска или заместител на обикновения хляб. По този начин приготвени може да накарате всеки да развали своята диета, защото са повече от неустоими. Да ви е сладко!

Необходими продукти:
500 г бяло брашно и още малко за разточване
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1/2 кубче мая
1 с.л. сол
захар
4 с.л. олио
100 мл топла вода
щипка сода за хляб
300 г сирене
100 мл зехтин

Начин на приготвяне:
В малка купичка надробете маята, добавете захарта и малко вода и я оставете да шупне. Сложете содата в млякото и добавете яйцето в голяма купа, разбийте. Постепенно добавете част от пресятото предварително брашно. Прибавете маята, олиото, солта и водата. Продължете с брашното. Омесете меко хубаво тесто. Оставете на топличко в завита купа за около 40 мин.

След като тестото е вече втасало го накъсайте на малки топки. Разточете го с точилка или с ръце на тънко. Помагайте си с брашно. Поръсете отгоре натрошено сирене и полейте с капки зехтин. Навийте на руло и след това в кръг (като вита баница). Разточете още един път на тънко.

Изпечете от двете страни в тефлонов тиган до готовност. Така процедирайте, докaто изпечете и останалите.

Още рецепти на Jolie може да откриете в страницата й „Манджичките на Jolie“

Коментари

коментар(а)