Най-доброто от рекламата в последната година

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Завесата се повдигна и най-качествената продукция от рекламата по света в последната година, излезе на сцената – на международния фестивал за творчески маркетингови комуникации в Кан, Франция.

Cannes Lions и през 2015 г. отличи рекламното майсторство от най-различни страни. Всяка награда от този фестивал е изключително престижна. Тя удостоверява таланта и добрата работа на агенцията автор на съответната кампания и прави агенцията по-предпочитана и уважавана сред клиентите-рекламодатели. 

Наградите през 2015 г. се връчват в няколко категории – за най-добър филм, за най-добра мобилна реклама, реклама в пресата, креативно използване на данни и т.н. Отличават се идеите, които са една крачка напред пред пазара, в който са реализирани, кампаниите с висока ефективност за финансиралите ги компании и рекламата, в която творчеството е наистина забележително, дори според непросветения наблюдател без впечатления за индустрията. 

Business Insider изброява големите победители, отличени с награда Гран при от Кан. Ето част от тях. 

Гран при за пиар спечели Always, за кампанията „Като момиче“ (Like A Girl), изработена от агенция Leo Burnett в САЩ. Успехът на тази кампания не се свежда само до пиар усилията на една фирма, а до общия труд на няколко рекламни агенции през 2015 г., които приложиха набор от маркетингови тактики, за да я наложат, отбелязва Business Insider. Всичко започна от видеозапис, в който се вижда как възрастни са помолени да направят неща „като момиче“. Резултатите са жалки и показват негативните асоциации на хората с това да бъдеш жена. След това се виждат момиченца да вършат дейности с увереност, усърдно и целеустремено. Видеото беше излъчено по време на най-скъпия ТВ ефир в САЩ за годината – финалът на лигата за американски футбол Супербоул през януари. Авторите му се радват на над 58 млн. прегледа в YouTube. 

Ето го и него.

В категорията „Радио“ отличието получи рекламата на SoundCloud „Берлинската стена от звук“. Агенция: Grey Берлин. Поводът беше 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. SoundCloud, което е германско приложение, и агенцията, направиха акустична реконструкция на стената. Кампанията си спечели прякора „Най-трудната за издържане радио реклама“. Заради тъгата от случилото се. 

В категорията „Филм“ Гран при отнесе рекламата на John Lewis Monty’s Christmas, представена от агенция Adam&EveDDB. Невероятно сладката реклама спечели сърцата на британците по Коледа и изпълни домовете им с играчки пингвини Монти. Вижте я.