01 Юли Качествен контрол: „Отвътре навън” Избрана

1
Добави коментар
stoyan.sh
stoyan.sh

От две седмици в кината се върти „Отвътре навън”, рекламиран като дългоочакваното завръщане на студиото Pixar към оригиналните сюжети. Критиците изглеждат доволни, боксофис резултатите са прилични. Идилична картина, но не съвсем.

Е, да, „Отвътре навън” е крачка напред след години на падения и боксуване за талантливия екип от Емеривил, който вдигна твърде високо летвата (даже и за себе си) с „Феноменалните”, „Рататуи”, „Уол.И” и „В Небето”. Новата им рожба е облечена в спретнат спортен екип, изтъкан от оригинална концепция и грижливо дефинирани герои. Даже прави прилична засилка чрез впечатляващото изграждане на менталния свят – основният декор в 3D лентата. Прътът обаче не успява да умери сърцето на своята семейна аудитория. Сюжетът блъска мъниците в летвата на техните познавателни възможности. Затова част от хлапетиите бързо загубиха интерес, станаха извънредно шумни и за щастие изведоха непукистичните си родители от залата още преди средата на филма. От друга страна оригиналната история върви по най-отъпканият модел на „Пътя на героя”, който всъщност дословно преповтори развитието на скучноватия и синтетичен „Разбивачът Ралф”. Това е ущърбът за родителите. Да, усилия не липсваха, но точно както при „Пазителите на галактиката” и тук колоритните герои и взаимоотношенията им бяха по-важни от самата история. Пък и защо ти е злодей? На кого му пука какво се случва – стига да е красиво и приятно откъм компания? Тази максима не важеше за гореспоменатите шедьоври на Pixar. 

 

„Ставаше, но не е моят филм” бе най-точното ревю, което чух след края на прожекцията.

Да се върна обаче на приликите с „Разбивача”. В предходното десетилетие проектите на Disney трескаво се опитваха да имитират визията и сюжетите на Pixar. Сега е точно обратното. Дори самият факт, че действието в „Отвътре навън” се развива в Сан Франциско, е разочароващо – след творческите върхове на Disney в колоризирането на града от преди година. Кой може да забрави толкова бързо „Героичната шесторка”?

 

„Отвътре навън” не е провал с размерите на „Колите 2”, но не е и филмът, който ще разпали угасващата ми любов към Pixar. И все пак качественият контрол е преминат. Но, най-лошото е, че тлеещият творчески заряд и липсата на свежите идеи си личат както в трейлъра на предстоящия „Добрият динозавър” (най-лошият заглавен креатив в историята на високобюджетните анимационни проекти), така и в съдържанието на кратката им история „Лава”. Тя също се прожектира преди анимационната версия на „Да бъдеш Джон Малкович”. Вулканичният романс, е порядъчно търпим, и точно заради това пропада на дъното на каталога от късометражни шедьоври на студиото Pixar. Жалко, а?! 

Премиера в България: 19.06.2015 (Inside Out / Снимки: Форум Филм България / Pixar Animation Studios)

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂