Зоополиция – вече и у нас

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

В България се поставя началото на зоополиция. Това обяви на брифинг в Народното събрание евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Тя ще подпомага разследванията за осакатяването и убийствата на животни.

Той изрази задоволството си от инициативата. Зоополицията ще подпомага разследванията за жестокост и убийства над животни.

За 2012 г. са регистрирани 103 престъпления срещу животни, 21 са разкрити. През 2013-а са регистрирани 180 престъпления срещу животни, като разкритите са 30. За 2014-а статистиката показва – 181 посегателства над животни и 31 разкрити.

Затова и по думите на евродепутата трябва да има специализирано звено, което да действа по-бързо и организирано.

Емил Радев е притеснен, че зачестяват случаите на жестокост над животни пред очите на деца, на детски площадки. Хиляди са сигналите, които получаваме, подчерта Емил Радев.

Нашата зоополиция ще е по модела на холандската. Добре е, че създаваме този орган, добре е, че ще има специализирано звено, подчерта Емил Радев.

Родните полицаи ще се специализират в разкриването на зоопрестъпления и така няма да е нужен специален ресурс за зоополицията.

Явор Гечев от фондация „4 лапи“ коментира, че това е важен факт за защитата на животните. Той е притеснен оттревожната статистика за разкриваемостта на насилията над животни. Правозащитните организации щели да помогнат с обучение на зоополицаите.