Специален съвет ще подготвя влизането на България в еврозоната

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Финансовият министър предупреди да нямаме прекалени очаквания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Първо трябва да се направи оценка на активите на финансовата система Министерският съвет одобри идеята на финансовото министерство да бъде създаден Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. Целите му ще бъдат основно две: разработване на Национален план за въвеждане на еврото и определяне на дата за приемане на единната европейска валута. Освен това новосъздаденият орган трябва да координира подготовката на страната за членство във валутния съюз и да координира работата на експертните работни групи.

Това реално е първата конкретна стъпка, която България прави в посока присъединяване към еврозоната. По време на блиц контрол в бюджетната комисия в четвъртък обаче финансовият министър Владислав Горанов побърза да охлади прекаления ентусиазъм на депутатите за възможността за влизането в единния валутен съюз. Според него България няма проблем с изпълнението на техническите изисквания (ниво на инфлация, дефицит, дълг), а по-скоро с неформалните критерии, най-важният от които е доверието във финансовата система след кризата с КТБ. 

Без конкретни цели

„Лично моята амбиция е да влезем в еврозоната възможно най-бързо. Но не трябва да си поставяме нереалистични цели“, каза министърът. Той отказа да се ангажира с конкретна дата за влизане в „чакалнята“ (механизмът ERM-2), но определи като „възможно“ това да се случи през 2018 г. Условието обаче е „да си свършим работата“. „Потенциално е възможно, но пак казвам, всеки срок, който си поставяме, е спекулативен. А колкото сме по-амбициозни, без да сме си свършили работата, толкова по-скептично и резервирано гледат към нас членовете на еврозоната“, каза Горанов.

Според него европейските партньори нееднократно са ни показвали, че не сме готови. „Имал съм неформални разговори в Съвета на финансовите министри с много представители от различни държави. Но за да започнат да разговарят сериозно с нас, първо трябва да възстановим доверието във финансова система, което през последната година беше сериозно разклатено“, обясни финансовият министър.

По думите му първата стъпка към влизането в „чакалнята“ е да се направи преглед на активите на финансовата система в България. „Вече подготвихме законопроект, който транспонира директивата за преструктуриране на финансовите институции. Предвидили сме БНБ и КФН да извършат преглед на качеството на активите на банковите и небанковите финансови институции 12 месеца след приемането на закона“, обясни Горанов. Втората стъпка пък е влизането в единния банков съюз и едва тогава Европейската централна банка (ЕЦБ) би била съгласна България да стане член на еврозоната.

Кой ще ръководи съвета

Председател на Координационния съвет ще бъде министърът на финансите. Сред членовете ще има един зам.-министър на финансите, един подуправител на БНБ, представител на КФН, по един зам.-министър на икономиката, транспорта, външните работи и правосъдието. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната.