Спиралата „Мирена“ намалява миомни възли | Женско Здраве

43
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Резултатите от изследванията бяха представени в Севиля на Международния форум за ефективността на системата за контрацепция „Мирена”. На специализираната среща в испанския град бяха поканени и лекари от „Селена”. Според тях в научните доклади са били описани точно такива случаи – жени с малки миомни възли и обилни генитални кръвотечения с неизяснен произход, за които първоначално хистеректомията е била наложителна, но след употребата на спиралата при над 60% от тях оперативното отстраняване на матката е било избегнато.

Първоначално регистрирана в 122 държави, “Мирена” започва да се използва и като терапевтичен метод. Подходяща е за пациентки с т. нар. менорагия – обилно генитално кръвотечение. Научно доказано е, че от него страдат 30% от жените в света. В повечето случаи за тях терапиите с медикаменти са неуспешни, а понякога могат да доведат и до сериозни усложнения. След третия месец от поставяне на спиралата при 86% от пациентките с менорагия кръвозагубата значително намалява, а след една година то е минимално за 97% от жените.

Клиничните изпитвания на „Мирена” са правени в продължение на 3 години, като през това време са наблюдавани едва по 2 нежелани бременности на 1000 жени, каза д-р Топалова. Това е повече от 99% гаранция за сигурност и като резултат може да се сравни само с необратимата контрацепция (с хирургична намеса), добави тя. Предимството е, че веднага след отстраняване на спиралата, репродуктивните функции се възстановяват напълно.

“Мирена” намалява дискомфорта и болките в периода на менструация, както и честотата на тазовъзпалителните болести, които могат да доведат до стерилитет, уточняват акушеро-гинеколозите от СБАЛАГ “Селена”. Повлияват се и анемиите, съпътстващи обилните и продължителни кръвотечения.

Тестовете показват, че спиралата може да се използва без странични ефекти в продължение на 5 години, което е в пъти по-евтино от прилагането на комбинирана орална контрацепция – т.н. противозачатъчни таблетки. За разлика от останалите вътрематочни контрацепции, след поставяне „Мирена” освобождава хормона левоноргестрел. Т-образната й форма е подбрана с оглед формата на матката – вертикалното рамо представлява цилиндър, който съдържа хормона, а към долната му част са прикрепени две фини нишки.

Спиралите по принцип въздействат върху маточната лигавица, което намалява възможностите й за приемане на оплодена яйцеклетка. Чрез удебеляване на лигавицата в цервикалния канал, тя не позволява и проникване на сперма в матката. По този начин от забременяване у нас се предпазват 17,5% от жените, докато в Англия и Франция те са 30 на сто, обясниха лекарите в „Селена. Според тях той е препоръчителен за жени, при които лигавицата на матката (ендометриум) се разраства – след поставяне на вътрематочна контрацепция процесът прекъсва.

Използването на спирала задължително трябва да се консултира с лекар, защото има вероятност организмът да изхвърли външното тяло, каза д-р Топалова. Методът категорично не се препоръчва на млади жени, които не за забременявали, както и на дами в постменопауза с обратно развитие на матката, добави тя.

дамски-клуб.инфо.нет