Има ли рецепта как се лекува любовна мъка?

18
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Дали има рецепта как се лекува любовна мъка?

Всяка една раздяла е загуба, която човек цял живот се учи как да понесе. Това е едно от сериозните изпитания на живеенето. Това, което може да помогне да се преживее една раздяла, е осъзнаването, че пълноценна и хармонична връзка може да има само когато и от двете страни има взаимно желание, харесване и някакъв общ път, по който е възможно да се върви.

Ако по някаква причина една от страните няма това желание, другата страна, колкото и голямо желание да има, тя не може да промени нищо. Това, което обикновено помага да се преживее по-лесно болката (тя в много случаи е неизбежна), е човек да осъзнае, че това, което реално губи, е преди всичко фантазията, която е имал за някаква възможност. Тоест, когато хората се разделят, особено в една изчерпана връзка, реално се губи само фантазията за това, което не се е сбъднало.

От една раздяла в такива случаи човек освобождава своите жизнени потенциали, за да срещне по-подходящ партньор. В този смисъл раздялата е като разчистването на терен, за да бъде построено нещо ново, което може да бъде и много по-хубаво. Ако човек погледне на нещата от тази страна, той винаги ще приеме, че раздялата е предпоставка за едно ново начало. Ако обаче предпочете да остане в една романтична постановка, той може да каже както поета Пеньо Пенев: „Нека срещи вече да няма, за да няма вече разлъка”. И да се отдаде на романтична нега, да се изолира, да се затвори в себе си, от което всъщност губи всякакви шансове да му се случи нещо по-добро.

Ако една връзка не е имала потенциал, хората се разделят – това е факт, който просто трябва да се приеме. Насила хубост не става. Така че тук всякаква съпротива, опит да се задържи някой, са по-скоро болни амбиции, собственическо отношение – такива неща.

Любовта е въпрос на среща, в която и двете страни трябва да имат мотив, желание да бъдат заедно. Наруши ли си балансът, равновесието в енергията и мотива на двамата да са заедно, по-добре хората да се разделят, за да се срещнат с някой по-подходящ. В много случаи раздялата е нещо много лечебно. Както всяко лекарство в първия момент то може и да горчи.

Записа: Иван Бакалов

Виж повече в интервю с д-р Бостанджиев тук

————————-

* Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина. Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия по т.нар. психодрама (вид психотерапевтичен метод), има няколко квалификации и е изучавал методите на невро-лингвистичното програмиране, терапията, ориентирана към решения, теорията на избора на Уилям Гласър, теорията за емоционалната интелигентност на Даниел Голман и позитивния подход на Джон Кехоу. В терапевтичната си практика съчетава всичко това, като използва свой стил. Основател и ръководител е на Фондация „Сексуалност и здраве”
Повече за д-р Бостанджиев и контакти с него в сайта www.erbos.com