Далай Лама стана на 80

1
Добави коментар
InLife
InLife

Духовният водач на тибетците Далай Лама празнува в САЩ рождения си ден – 6-ти юли. Официалната му годишнина се изчислява на базата на тибетския лунен календар и вече бе отбелязана в края на юни.

В неделя Далай Лама бе приветстван в „Хонда център“ в Анахайм. Той е на обиколка в САЩ и ще прекара три дни в южната част на Калифорния, като ще участва в дискусии и срещи.

Четиринадесетият Далай Лама, Тензин Гяцо, е роден на 6 юли 1935 год. в североизточен Тибет.
Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той има двама официални наставника – Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са включени „петте големи науки“: логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия) и „петте малки науки“: поезия, музика и драматично изкуство, астрология и словесност. На 22 февруари 1940г. Далай Лама XIV е възкачен на трона в столицата на Тибет, Лхаса. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 година Далай Лама непрестанно предприема стъпки за мирното съжителство между двата народа, но бил принуден да напусне Лхаса на 17 март 1959 г. и намира убежище в Индия.
От 1960г. Далай Лама живее в Индия, град Дхарамсала („Малка Лхаса“) в щата Химачал Прадеш. Там е разположена щаб-квартирата на тибетското правителство в изгнание.
В периода 1959-1965г. нееднократно Далай Лама XIV моли ООН за съдействие при решаване на тибетския проблем. Резултат на това са и трите резолюции на Общото събрание на ООН, призоваващи Китай да уважава правата на човека в Тибет.
През 1963г. Негово Светейшество провъзгласява Демократична конституция, основана на будистки принципи и Всеобща декларация за правата на човека, като модел за бъдещо освобождаване на Тибет.
През 1987г. на съвещание на Съвета на Конгреса на САЩ, Негово Светейшество представя „Мирен план от пет точки“. Първа точка от него била в Тибет да бъде създадена „зона на мира“.
На 15 юли 1988г. в Страсбург Далай Лама внася разширен вариант на „План от пет точки“, като предлага демократично самоуправление в Тибет „в сътрудничество с Китайската Народна Република“.
На 10 декември 1989г. Далай Лама XIV получава Нобелова награда за мир.
Издадени са много негови книги, над 10 от които са преведени на български. По-известни са „Моята страна и моят народ“, „Изкуството да живееш“, „Вселената в един атом“ и др.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в: