Ципрас: Кризата не е проблем само на Гърция, но и на цяла Европа

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

В изказване пред ЕП гръцкият премиер обвини предшествениците си за разигралата се криза

Поемам отговорността, за всичко, което се случи през последните пет месеца и половина, откакто съм на власт. Но кризата настъпи много по-отдавна – преди пет години и половина. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в изказване пред членовете на Европейския парламент.

Криза на цяла Европа

По негови думи кризата в Гърция е проблем не само на неговата страна, но и на цяла Европа и призова европейските партньори да положат усилия, за да не се допуска разделение на Стария континент.

„Вярвам, че заедно можем да се справим с това историческо предизвикателство“, заяви още Ципрас.

Той бе категоричен, че планът за реструктуриране на гръцкия дълг няма за цел да ощети европейските данъкоплатци.

Ципрас коментира решението на сънародниците му на референдума в неделя да се отхвърлили предложенията на кредиторите за „затягане на коланите“ в замяна на финансова помощ. По негови думи гърците са имали много трудни моменти през последните години.

Реформите продължават, но затягането на коланите – не толкова

Виж още: Европа дава последен шанс на Гърция

„Ще продължим с реформите, но търпението и устойчивостта на гърците се изчерпа. Ние бяхме лабораторията на Европа за тестване на мерките за икономии. Спасителните мерки не бяха за хората, а за банките“, подчерта гръцкият премиер.

Ципрас обвини предшествениците си, че не са провели реформи, които да се преборят с корупцията и олигархията. Гърция ще представи конкретни предложения на страните от Еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата. „Ние ще представим конкретни предложения до два дни“, каза още Ципрас.

В изказването си Ципрас заяви, че парите, които са били отпуснати на страната му, никога не са стигнали до гръцкия народ, съобщават френски медии, цитирани от Агенция „Фокус“. Премиерът уточни, че парите са били похарчени за спасяването на банките.

Източник: Агенция „Фокус“, Нова телевизия